Президентът подкани вътрешния министър да отстрани Флоров

Плевнелиев е притеснен от незаконното подслушване в МВР, но било рано да се каже виновен ли е Цветанов

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев подкани публично назначената от него за вътрешен министър Петя Първанова да отстрани директора на ГДБОП Станимир Флоров, срещу когото прокуратурата започна разследване за подкуп и корупция. "Моля служебният министър да вземе незабавни мерки в подкрепа на действията на прокуратурата, дори да включват спешно отстраняване от длъжност на Флоров докато прокуратурата си свърши работата", заяви Плевнелиев в петък, няколко часа след като прокуратурата съобщи за образуваното досъдебно производство.

 

Запитан няма ли да отстрани вътрешния министър в служебното правителство Петя Първанова, той отговори: "Очаквам да се вземат спешни и адекватни мерки, първо давам шанс".

 

Президентът заяви още, че е "притеснен" от констатациите на прокуратурата, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентирано използване на СРС-та, изрази категорична подкрепа към действията на държавното обвинение и настоя Петя Първанова да преразгледа правилата за подслушване.

 

"Считам, че е абсолютно недопустимо да има капчица съмнение, камо ли да се окаже вярно, че в една демократична правова държава, може политици, граждани, включително и държавния глава да бъдат подслушвани. Ситуацията е неприемлива. Поздравявам прокуратурата, доказват че работят независимо", заяви Плевнелиев в първия си официален коментар, след като прокуратурата потвърди голяма част от предадения от лидера на БСП Сергей Станишев сигнал за тотална схема за незаконно подслушване в МВР, която бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отрича.

 

Плевнелиев не отговори на въпрос дали Цветанов трябва да понесе отговорност, независимо че по закон отговоря пряко за дейностите в МВР, свързани със следене и подслушване. Президентът обясни, че прокуратурата все е в начална фаза на разследванията си.

 

Той призова вътрешния министър да вземе спешни мерки и да преразгледа правилата за използване на СРС-та в самата система, за да има силен контрол в МВР. 

 

Президентът поиска да се създадат "работещи междуведомствени и вътрешноведомствени правила" за ползването на специалните разузнавателни средства.

 

Той съобщи още, че ще се обърне към следващото Народно събрание с молба за законодателна инициатива за недопускане на предпоставки за нерегламентирано подслушване. 

 

"Дали това ще стане като се изведат службите от МВР, го оставям на законодателите", каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България