Президентът подкрепи идеята да се даде право на гражданите да сезират КС

Маргарита Попова, Росен Плевнелиев и Владислав Славов (вляво). Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи в четвъртък старата идея да се даде право на гражданите да се обръщат директно с жалба до Конституционния съд, или т. нар. индивидуална конституционна жалба. Той заяви, че въвеждането на този механизъм би намалил съмненията на гражданите към Конституционния съд и ще повиши доверието на гражданите в институциите. Държавният глава и вицепрезидентът Маргарита Попова взеха участие в дискусия по темата, организирана от Съюза на юристите в България.

 

Плевнелиев наблегна в изказването си на нужната да се осигури приемственост на конституцията и отхвърли като "вредни" популистките гласове за радикална промяна в основния закон.

 

"Гласовете за нова конституция и радикални промени, които стават все по-силни напоследък, те трябва да са подчинени на идеята за приемственост. Не одобрявам изменения на парче и на тъмно в основния закон", каза президентът. Според него конституцията се е доказала като достатъчно солиден фундамент за запазването на стабилността, правовата държава и защита на гражданските права.

 

"Въпреки че е критикувана от мнозина, конституцията се доказа във времена на политически кризи. Тя не просто гарантира разделението на властите, но и правата и свободите на българските граждани като съвременна европейска Конституция, издигаща като свой върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност. Тя е установила механизмите за защита на тази цел", каза Плевнелиев. Той определи конституцията като "фар", който осветява пътя пред развитието на страната.

 

Държавният допълни, че много политици използват конституцията като извинение за липсата на реформи. Президентът застъпи тезата, че всички промени в основния закон трябва да се правят след достатъчно широк обществен дебат, което е единственият възможен подход.

 

"Ако специалистите се обединят около механизмите за въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, ще има нужда след това и от широк публичен дебат. Ще работя за това гласът на гражданите да бъде чут", каза Плевнелиев.

 

Въпросът за въвеждането на индивидуалната конституционна жалба се обсъжда в България над 10 години. Привържениците на даването на право на гражданите да сезират Конституционния съд застъпват тезата, че по този начин институцията ще стане много по-активна.

 

В момента КС се произнася основно по питания на Министерския съвет, върховните съдилища и Народното събрание. Това ориентира практиката на съда основно около разделението на властовите правомощия, докато темата за защитата на човешките права остава незасегната. Противниците на въвеждането на жалбата твърдят, че КС ще бъде блокиран от твърде много жалби, ако се даде правото на гражданите да се обръщат към него.

 

Единствената положителна реформа в тази посока през последните години бе даване на право на омбудсмана да сезира КС по въпроси, засягащи гражданските права.

 

Вицепрезидентът Маргарита Попова енергично подкрепи дискусията по темата с аргумента, че от години настоява за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба. Според нея България има достатъчно добри юристи, които да изработят специфичен български механизъм за въвеждането на жалбата.

 

"Имаме ли капацитет (за създаване на собствен механизъм за индивидуалната конституционна жалба - бел. авт.)? Имаме и още как! Само капацитет да искаме. Въвеждането на индивидуалната конституционна жалба е моя мечта", каза Попова.

 

Председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов аргументира нуждата от подновяване на дискусията за конституционната жалба с протестите през 2013 година. Според него "натискът на улицата" е показал, че има нужда от реформа, но е довел и до "евтин популизъм", който е вреден.

Споделяне

Още от България