Президентът подкрепи инициативата за анализ на 25 годишния преход

Сн. Прессекретариат на държавния глава

България има нужда от отговорен и честен дебат за изминалите 25 години от демократичните промени и президентската институция е готова да подкрепи тази важна за обществото инициатива. Това каза президентът Росен Плевнелиев на среща в петък с представители на Инициативния комитет, който си поставя за цел да направи периодизация и да анализира значимите събития в рамките на прехода към демокрация в България.

Държавният глава подчертава, че за да постигне идеала на българските възрожденци за "чиста и свята република", обществото ни трябва да знае истинските факти за случилото се в най-новата ни история, цитира думите на Плевнелиев прессекретариатът му.

Според президента предстоящите дискусии трябва да дадат обективен прочит на миналото и да проследят връзката между надеждите и очакванията на гражданите в началото на демократичните промени и резултатите днес.

"Това не е дребнотемие. За България е важно да си отговори на въпроса и да постигне съгласие за това какво беше направено за 25 години и в какво не успяхме", посочи Плевнелиев.

Държавният глава е откроил присъединяването ни към ЕС и НАТО като безспорни достижения на страната ни. Той е призовал за изясняване на по-малко известните за обществото факти и процеси от годините на прехода.

На срещата е било посочено, че съставът на Инициативния комитет остава отворен и са били направени предложения за популяризиране на инициативата с активното участие на медиите.

Обща е била оценката, че дебатът трябва да бъде насочен към младите хора и че изучаването на събитията от прехода следва да бъде включено в образователните програми в училище.

В Инициативния комитет влизат президентите Желю Желев и Петър Стоянов, политици и обществени дейци, водещи български журналисти, дисиденти и репресирани от комунистическия режим граждани.

Споделяне

Още от България