Президентът подкрепи зелените сертификати, но поиска бързи отговори на спорни въпроси

"Начинът на въвеждане на тези мерки търпи сериозна критика"

Сн. БГНЕС

"Начинът на въвеждане на тези мерки търпи сериозна критика"

Алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото смятам, че затварянето на държавата е крайна мярка.

Това каза президентът Румен Радев на среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19 у нас, която се провежда на "Дондуков" 2, и в която участва също вицепрезидентът Илияна Йотова.

В срещата участваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, министърът на образованието и науката Николай Денков, министърът на финансите Валери Белчев, управителят на НЗОК Петко Салчев.

Президентът посочи, че премиерът Янев е възпрепятстван да участва в извънредната среща.

Ситуацията наистина е напрегната, въпреки прилаганите пропорционални мерки, през последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревожно висок, а болниците се задъхват, отбеляза президентът. Същата картина наблюдаваме и в държави от Източна Европа, където нивото на ваксинация е ниско, каза президентът, който изтъкна, че ваксините са най-надеждната защита срещу коронавируса.

Въпроси, на които служебното правителство трябва бързо да отговори

Държавният глава коментира, че е подкрепил решението за последните мерки, защото оставя обществото и икономическият живот отворени. Начинът на въвеждане на тези мерки обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да адаптират тези мерки и е разбираемо, че това предизвика стрес и възмущение сред хората, посочи президентът.

Той постави въпроси, на които очаква служебното правителство по най-бързия начин да даде отговор и адекватно решение. На първо място Радев посочи децата и техните родители като най-ощетени от мерките. Президентът очаква приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от първи до четвърти клас, при гарантиране на здравето на децата и на учителите.

Румен Радев засегна и въпроса за заплащането на тестове вместо обещаните безплатни тестове, които очаква да бъдат осигурени. Държавният глава постави и темата за възможно издаване на сертификат при антитела на преболедували, но нерегистрирани в системата. Президентът очаква и ясен отговор и указания към личните лекари и към болниците за ваксиниране или друго решение на хора със специфични заболявания, които чуват противоречиви съвети. Все още остава открит въпросът и за пълноценния контрол на спазването на мерките, каза президентът Радев.

По думите му, мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт, а доброволно решение на хора, които не само се грижат за здравето си, но и осъзнават отговорността си към близките си и към обществото. Всеки има право на мнение за ваксините, но статистиката на заболелите и починалите не се интересува от него, тя е красноречива, посочи президентът Румен Радев.

Стойчо Кацаров: Локдаун ще намали заразените, но не води до трайно решаване на проблемите

Локдаун ще намали броя на заразените лица, но не води до трайно решаване на проблемите, тъй като след няколко седмици или след няколко месеца ние ще сме отново в ситуация на нов, последващ локдаун. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на среща при президента.

Подходът, който сме предприели в момента, освен че е щадящ към живота на хората и към икономиката на страната, може да доведе до трайно решение - прекъсване на епидемичната верига, ако мерките се спазват строго от всички, добави той. Подходът, предприет в момента, е без алтернатива. По думите му колкото повече хора се ваксинират, толкова повече вероятността в последствие да се стигне до нов ръст на заболелите намалява.

"Критиките, че само 20-25 на сто от населението са ваксинирани и затова не била подходяща тази мярка, напротив тя е още по-подходяща. Коя е другата мярка, която би била по-подходяща при такова ниво на ваксинирани - локдаун и след няколко месеца пак локдаун?", попита риторично Кацаров. Ще направим всичко възможно да се подобри ваксинационният процес и хората да се организират, само така ще можем дългосрочно да излезем от ситуацията и да се върнем към нормалния си начин на живот, добави той.

Въпросът за антителата, изградени след преболедуване на коронавирусната инфекция, се обсъжда непрекъснато и на световно ниво, каза министър Кацаров и припомни мнението на много учени, че те не са гаранция, че човек е прекарал инфекцията. По думите му признаването на антителата погрешка може да доведе до проблем с прекъсването на епидемичната верига. Българските експерти също ще продължат да обсъждат този въпрос и се надявам в кратки срокове да имаме дефинитивно решение за това дали антителата могат да служат като условие за издаване на сертификат, както и да се обяви срокът на валидност на такъв документ. Въпросът е изключително сложен, но в ситуацията в която се намираме, трябва да сме много предпазливи и консервативни в прилагането на такива методи. Общото правило в света е да не се признават, каза министър Кацаров.

Разпоредено е на контролните органи до понеделник да налагат само предписания на местата, в които все още обектите не са приведени съгласно изискванията на новите мерки, каза министър Кацаров в отговор на въпрос на президента Румен Радев за осъществяването на контрола върху мерките. По думите на министъра, този срок е достатъчен. Проверките ще се извършват съвместно с контролните органи на общините, на МВР, на Министерството на земеделието и храните. Контролът ще бъде насочен към злонамерените и недобросъвестните, добави той.

Най-много 10 лева ще струва пробовземането с бързите антигенни тестове, осигурени от Министерството на здравеопазването /МЗ/, каза Кацаров. Това са безплатни тестове, закупени от МЗ и предоставени на лабораториите, с които вече се сключват договори, обясни той. В договорите е указано, че пределната цена е 10 лв. Закъсняхме с тестовете, приемам тази критика, каза той.

В Планът за ваксинация, който беше приет миналата година, възрастните хора бяха предвидени за ваксиниране в последната група, припомни министър Кацаров в отговор на въпрос на вицепрезидента Илияна Йотова. Сега задължихме личните лекари, от понеделник до четвъртък, да ваксинират с предимство хората над 60-годишна възраст, добави той.

Осигурени са достатъчно лекарства, които се използват най-често за лечение на коронавирусната инфекция, увери министър Кацаров. По думите му няма проблем и с организацията за снабдяване с медикаментите.

До края на годината болниците, в които се лекуват пациенти, заразени с коронавирусната инфекция и минимум 10 на сто от леглата им са предназначени за COVID-19, ще получат общо 100 млн.лв., каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Работещите на "първа линия" ще получат по 1200 лв. нето, допълни той.

Не е нужно всички болници едновременно да спрат плановите си дейности, каза министърът на здравеопазването. По думите му във всяка болница индивидуално ще се взима такова решение, но няма да се спират дейностите за онкологично болните пациенти. Има болници, които и в сегашната ситуация на COVID-19, биха могли да продължат да извършват дейността си, увери министър Кацаров.

Експертните съвети отново ще преразгледат становищата си за ваксинирането срещу коронавирусната инфекция, допълни още министър Кацаров в отговор на въпрос на президента Радев за ваксиниране на пациенти, страдащи от определени заболявания. Ако специалистите от съветите посочат определено заболяване, което е противопоказано или съществува висок риск от ваксинация, на тези пациенти ще им бъде позволено да участват активно в обществения и стопанския живот, независимо че не притежават съответния сертификат, подчерта министър Кацаров.

За поетапното връщане на учениците в клас

Още днес Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването, съответно правителството, ще създадем необходимата организация, така че данните да бъдат анализирани и, на база на анализа и конкретните резултати от тях, да предприемем мерките, които ще върнат поетапно учениците в клас - първо най-малките - от първи до четвърти клас, след това и следващите паралелки, така че да се гарантира непрекъсваемост на присъствената форма на обучение в училище, при спазване на всички мерки за безопасна среда, посочи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

За родители, които в момента ползват отпуск, за да отглеждат и се грижат за деца до 14-годишна възраст, които се обучават дистанционно от дома, през МТСП, Агенцията за социално подпомагане и съответните териториални дирекции са осигурени необходимите средства. Всички родители на семейства, които имат едно дете, ще получат подпомагане от 650 лева месечно, а родители с две и повече деца - съответно 975 лева, за времето, за което децата не посещават училище.

Според вицепремиера Донев наложените мерки дават достатъчно голяма свобода за избор какво да направи съответният човек. Не става въпрос и за ограничаване на права, защото чрез тези мерки се гарантира правото на всеки един да участва в обществено-икономическия живот, а също и правото му на труд. Не се засягат права и правото на труд, още повече, че това са мерки, които са наложени временно и с промяна на ситуацията, мерките ще бъдат върнати към нормалния начин на живот, посочи Гълъб Донев и апелира към желаещите и колебаещите се да се ваксинират по-скоро, за което са осигурени условия.

До 10 дни могат да се осигурят щадящи тестове - тип близалка, за децата и ако родителите им са съгласни да се тестват, децата ще могат да се върнат в училище. Около тази теза се обединиха министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Ако се осигурят пари от Министерството на финансите, до 10 дни това може да влезе в сила и да се върнат децата в клас, увери министър Кацаров.

Докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата, има тестове тип близалка, които всяко дете би могло да си направи. Ако родителите са съгласни на такъв подход, това може да осигури безопасна среда в училищата, допълни той. По думите му, ако при тестването се установи положителен резултат на дете, то няма да влиза в клас и няма да се налага цялата паралелка да се поставя под карантина. За учителите също трябва да е гаранитрано, че те самите няма да са носители на вируса.

От 15 септември до 10 октомври броят на учителите под карантина се увеличи три пъти, а на децата под карантина - пет пъти, посочи проф. Денков. По думите му към момента има 12 хиляди ученици и 2 хиляди деца от детските градини, поставени под карантин. Около 15 септември само 6 на сто от болните бяха във възрастовата група 0-19 год, а сега в тази група са около 10-12 на сто, което показва, че заради високата концентрация на децата в училище има възможност за предаване на заразата между тях. Министър Денков посочи, че новите мерки бяха наложени бързо и хората не са били подготвени. Носим вина за това, но решението е правилно, подчерта той.

За нагласите на родителите за подобен тип тестване на децата проф. Денков изрази надежда, че разумът ще надделее и мнозинството от родителите ще приемат тази форма за влизане на децата в клас. Такъв тип тестване широко се използва в Европа, безопасно е и очаквам, че това може да се реализира, каза той.

Всеки лев, който може да помогне за това децата да са здрави и да ходят на училище, ще бъде надеждно осигурен, заяви министърът на финансите Валери Белчев. Щом като има възможност да се вземат мерки, които да осигурят безопасна среда, то Министерството на финансите няма да пести нито стотинка, заяви министърът на финансите Валери Белчев. Ще получите пълната ни подкрепа, допълни той.

Радев призова за по-активна комуникация

В края на срещата президентът Румен Радев призова за по-активна комуникация по мерките срещу разпространението на COVID-19, за да има предсказуемост.

Той посочи, че в началото на лятото правителството е излязло с ясен план, с конкретни параметри, според които се предприемат съответните действия. Този план беше актуализиран и в началото на септември, оттогава е въведен и "зеленият сертификат" като възможност за допълнително нарастване на капацитета на участие на хора в различни обществени прояви и присъствие на обществени мест, отбеляза Радев.

Това, за което искам да призова, е по-активна комуникация, по тези параметри, по предлаганите мерки, за да има предсказуемост за хората, в бизнеса, да е ясно при достигане на определени параметри от този национален план какво следва като усилване на мерките, и кога хората да очакват съответно разхлабване на тези мерки, каза президентът.

Моят апел е - по-голяма комуникация, предсказуемост, вземане и обявяване на решения с даване на предварително време, все пак хората не четат всеки ден този план, макар че е публикуван отдавна, посочи Румен Радев. За да е ясно, особено за по-големи групи от хора какво следва при съответното развитие на обстановката. Държавният глава апелира и към всички българи за съзнателност и отговорност, защото, по думите му, това е единственият начин да се справим с това предизвикателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус