Президентът подписа спорния закон за горивата

Румен Радев не пожела да наложи вето въпреки обвиненията в лобизъм и опасността от наказателна процедура срещу България

Румен Радев

Два дни след като върна лобистки текстове в приватизационния закон, президентът Румен Радев реши да пусне не по-малко спорния закон за горивата, срещу който също възникнаха съмнения за лобизъм. Според депутати Радев се е съобразил с лидера на БСП Корнелия Нинова, която е в близки отношения с директора на "Лукойл България" Валентин Златев, един от основните поддръжници за прокарване на промените.

В петък законът бе обнародван в Държавен вестник.

Внесеният от Емил Димитров – Ревизоро (ВМРО) проект бе приет от парламента въпреки обвиненията в лобизъм и сериозните критики, че противоречи на правото на ЕС и спъва конкуренцията в сектора.

Новите регулации бяха гласувани с аргумента, че ще помогнат за намаляването на сивия сектор. Това стана въпреки протестите на дребните и средните търговци в бранша, които твърдят, че ще фалират.

Законът беше подкрепен от представители на всички политически партии, с изключение на НФСБ. Лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов нарече закона "отвратителен", "лобистки" и в полза на "Лукойл" и другите големи играчи на пазара на горива. Законът се ползва от силната подкрепа на шефа на "Лукойл" Валентин Златев, а оглавяваната от него "Българска петролна и газова асоциация" е единствената браншова организация, участвала в съставянето на проекта.

Нормативният акт бе приет и въпреки позицията на икономическото министерство, че той не може да бъде гласуван, преди да бъде изпратен за нотификация до Европейската комисия, защото това е изискване на евродирективата за техническите регламенти. Приемането на закона е почти сигурна гаранция, че Европейската комисия ще стартира наказателна процедура срещу България, след като Валери Симеонов се зарече да сигнализира Брюксел за нарушението на правото на ЕС.

Финансовото министерство също имаше критична позиция по проекта, според която той противоречи на директивата за услугите на вътрешния пазар.

Един от абсурдите беше, че бюджетната комисия в парламента даде зелена светлина на закона за горивата дни след като блокира проектозакона за ограничаване рекламата на хазарта, изпращайки го за нотификация от Брюксел с аргументи, сходни на тези на финансовото министерство.

Преди дни партия "Демократична България" и бизнес организацията "Асоциация на индустриалния капитал в България" поискаха от президента да наложи вето на закона. Двете организации предупредиха, че законът може да доведе до започване на наказателна процедура от ЕК срещу страната заради изискването за двойно обезпечаване на евентуално дължимия ДДС от малките търговци на горива. Те припомниха и започнатата през 2016 г. наказателна процедура срещу страната заради подобни промени в Закона за ДДС.

"Приетият закон ограничава пазара на горива само до големите търговци и предоставя явни възможности за осъществяване на репресивни мерки спрямо останалите (основно малки предприятия)", написа в писмото си до Радев АИКБ.

Освен за президентско вето от "Демократична България" настояха и за разследване на основните вносители на законопроекта за конфликт на интереси. Главен поддръжник на проекта бе Емил Димитров от ВМРО.

"Нарушаването на законоустановените правила за приемане на един нормативен акт и подозренията за наличие на конфликт на интереси у вносителя, който си внася законопроект, отказва да назове авторството му, разглежда го в собствената си комисия и явно лобира за приемането му, са основания за налагане на президентско вето, разследване от компетентните органи и намеса на ЕК", посочиха от "Демократична България".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес