Президентът подписа указ за обнародване на закона за трансплантациите

Президентът Георги Първанов е издал указ за обнародване в Държавен вестник на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, както и за още 5 други закона, предаде БТА.

Парламентът отхвърли със скандал ветото, което президентът наложи над закона заради спорния текст за правото да се ползват за донори хора, които преди смъртта си не са изразили съгласие за това.

Зам.председателят на ПГ на НДСВ Борислав Цеков обяви, че Първанов злоупотребява с правото си на вето, а колегата му от "Новото време" Емил Кошлуков каза, че Първанов мисли за собствения си образ и използва институцията за лични нужди.

Скандалът избухна миналата седмица, докато Първанов бе на обиколка в Югоизточна Азия. Президентът призова чрез придружаващите го журналисти премиера и лидера на ПГ на НДСВ да кажат дали застават зад обвиненията към него. Симеон тогава заяви, че работи добре с Първанов и не намира за належащо да му се обажда в чужбина заради изявленията на един депутат. Шефът на царската ПГ Станимир Илчев пък обяви, че в стенограмата от дебата не е отбелязан израз "злоупотреба с власт".

Още от България