Президентът подписа указа за назначаването на Георги Чолаков за шеф на ВАС

Георги Чолаков

Президентът Румен Радев подписа в понеделник указа за назначаването на назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС), съобщиха от президентството.

Държавният глава веднъж отказа да стори това, след като Чолаков бе избран за шеф на съда от предходния Висш съдебен съвет. Той не посочи официални мотиви за решението си. В своите публични изяви Радев обясни само, че шефът на ВАС трябва да бъде избран от новия съдебен съвет.

Новите кадровици на съдебната власт препотвърдиха този избор със солидно мнозинство – 20 "за" и само 4 "против" кандидатурата на съдията. Президентът няма право на повторен отказ да подпише указа.

Изборът на председател на ВАС е един от ключовите критерии на ЕК при формиране на оценката на напредъка на България в съдебната реформа.

Въпреки това ВСС за пореден път не успя да проведе нормален избор. Най-големите съмнения около избора бяха свързани с процедурата. Още преди официалното издигане на Чолаков медиите написаха, че той е най-вероятният избраник на сегашния шеф Георги Колев, който е близък до ГЕРБ. По предложение на ръководството Пленумът на ВАС взе решение кандидатурите на конкурентите за позицията Георги Чолаков и Соня Янкулова да бъдат гласувани явно и поименно от съдиите. Това доведе до съмнения, че ръководството може да опита да контролира вота във върховния съд. Доказателства за това не бяха дадени, защото никой от върховните съдии не проговори в тази посока.

Очаквано пленумът на ВАС избра за свой фаворит Георги Чолаков с 48 гласа срещу 13 за Соня Янкулова. Впоследствие в протокола от гласуването бе записано, че Чолаков е подкрепен от 61 съдии. Нещо, което не е вярно и отречено от самия съдия Чолаков. Протоколът бе показан по време на второто изслушване на Георги Чолаков във ВСС от бившия съдия във ВАС Атанаска Дишева.

Още преди първия вот дойде разкритието за имотните сделки на Георги Чолаков. През 2011 година той се е сдобил с цесии върху множество имоти около Балчик. Преди това парцелите са били дадени на местни жители като крайно нуждаещи се, но Чолаков ги ползва заради сключен договор за цесия със свой приятел адвокат.

Съдията е декларирал цесиите пред Сметната палата само през 2013 година, след като е встъпил като съдия във ВАС. Предходният ВСС не сметна за необходимо да провери случая. Новият ВСС гласува кандидатурата на Чолаков преди да е приключила проверката на съдебния инспекторат на имуществената декларация на съдията.

Шефът на инспектората Теодора Точкова обяви през миналата седмица, че се чака разкриването на банковата тайна върху сметките на съдията. Въпреки това кандидатурата бе гласувана и, ако има нещо нередно, то трябва да се реагира постфактум.

След отказа на президента Румен Радев да подпише указа за съдия Чолаков след първия избор, новият ВСС реши да игнорира втория кандидат за шеф на ВАС Соня Янкулова. Така в четвъртък съветът изслуша само Георги Чолаков и бе блокирана възможността за сблъсък на идеи.

Споделяне

Още по темата

Още от България