След среща с университетски преподаватели

Президентът поиска анализ от ДАНС заради сигналите за репресия срещу студенти

Плевнелиев споделил подозрение, че се готви смяна на геостратегическата ориентация

Президентът поиска анализ от ДАНС заради сигналите за репресия срещу студенти

Президентът Росен Плевнелиев ще изиска анализ на ДАНС за действията на службата по отношение на протестиращи граждани, след като в петък десетки университетски преподаватели го "сезираха" за полицейското насилие срещу протестиращите студенти и се обявиха срещу промяна на геостратегическата ориентация на страната.

 

Държавният глава има право по закон да изисква от службите информация, но не и от МВР. Именно структурите на вътрешното ведомство обаче са визирани в позицията на университетските преподаватели, които излязоха с призив към него  да защити правовата държава.

 

Плевнелиев е мотивирал искането си към ДАНС "със сигнали за прояви на репресия спрямо протестиращи студенти в нощта на 12 ноември т.г. и в следващите дни". Те обаче са свързани изцяло с действията на униформени служители на МВР, които според студенти в последните две седмици активно записват лични данни на протестиращи и обикалят по домовете им, за да им съставят предупредителни протоколи за спазване на обществения ред. Засега не е ясно дали ДАНС има някакво отношение към случаите на репресия над студенти.

 

По-късно от президентството уточниха, че държавният глава се е обърнал към агенцията, тъй като според Закона за ДАНС тя извършва дейности за защита на националната сигурност от посегателства, насочени срещу независимостта и суверенитета на страната, установения в страната конституционен ред и основните права и свободи на гражданите, свързани  с единството на нацията и др. 

 

Плевнелиев остро разкритикувал пред университетските преподаватели събирането на лични данни от граждани и изрази опасения от сценарий за отслабване на демокрацията в България.

 

"Всяко действие отвъд европейските норми и правила делегитимира Европа и всяка европейска институция, включително президентската“, казал президентът, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Пълният текста на декларацията на университетските преподаватели:

Уважаеми господин Президент,

Обръщаме се към Вас с особена тревога, породена от определени обществени тенденции и поредица действия на висши представители на публичната власт в Република България, които за нас поставят под въпрос правовата държава и развитието на страната ни като европейска демокрация. С настоящото обръщение изразяваме своята загриженост за състоянието на политическия процес в страната и за липсата на ефективен диалог между основни институции на публичната власт и гражданите.

В условията на безпрецедентна политическа криза и срив на доверието в Народното събрание и Министерския съвет, сме свидетели на абсолютната липса на чуваемост към исканията на гражданското общество от страна на управляващите.  Още

 

Той предупредил още, че действията за разделяне на нацията, за подклаждане на ксенофобски нагласи и за насаждане на омраза вероятно са целенасочени и могат да разклатят устоите на държавността у нас.

 

"Хората показаха, че искат промяна, а аз настоявам не за силни политици и месии, а за силни институции, които работят за справедливост за гражданите, защото те са в основата на успяващите и богати държави... Тази българска "иновация“ – на протестиращи граждани да се противопоставят "контра“-граждани, е срамна за страната ни и съм силно притеснен от такова противопоставяне“, казал държавният глава.

 

Произволът и военният преврат

 

Преподавателите са връчили на държавния глава декларация с призив да защити правовата държава, а след срещата проф. Георги Близнашки заяви, че те са изразили несъгласието си с "произвола на органите на реда".

 

"Всички споделяме твърдо убеждение, че от 12 ноември насам живеем в условията на необявено извънредно положение. Никога досега в столицата не е имало толкова огромно струпване на полицейски сили. Жандармерията трябва да се прибере в казармите. Не съществуват такива измислени заплахи за реда като опит за метеж. Нашата основна задача като преподаватели е да гарантираме мирния и цивилизован характер на студентските протести", посочи Близнашки и добави, че преподавателите ще сезират и европейските институции.

 

Бившият депутат от БСП и конституционен съдия заяви, че исканията на студентите са "основателни и напълно справедливи".

 

"Голямата цел е да се възстанови общественият морал. Положението е повече от нетърпимо и затова младите хора протестират. Ние споделяме очакванията им за едно по-добро и справедливо общество", каза Близнашки.

 

Проф. Калин Янакиев съобщи, че ескалацията на полицейското присъствие в София създава усещане, че се готви военен преврат.

 

Преподавателите срещу "план-графика" за "Белене" и "Южен поток"

 

Той съобщи още, че по време на срещата държавният глава е споделил подозрения за развитие на сценарий в България, който води до отслабване на демократичните устои на страната и преосмисляне на геостратегическата ѝ ориентация.

 

"Ако това негово подозрение е оправдано, това е най-тревожното", каза Янакиев и добави, че с държавния глава имат пълно сходство в позициите си.

 

Доцентът по гражданско право Кристиан Таков от своя страна посочи, че преподавателите са изразили становище, че "текат процеси, които изпълняват план график на правителството, който ще има ужасяващи последствия в много години напред".

 

"План график за "Белене“, "Южен поток" и план график за адски много пари", каза Таков.

 

"Занимаваме се с несвойствени работи, защото тези които трябва да се занимават с тези свойствени за тях работи – опозицията и разследващата журналистика, не я вършат", каза още той.

 

По време на срещата при Плевнелиев са били обсъдени и тезата на премиера Пламен Орешарски, който раздели протестиращите на "спонтанни“ и "мотивирани“ и предупреждението му към държавните служители, които протестират.

 

"Заплахите към държавните служители не са нищо друго освен форма на потъпкване не техните конституционни права", каза Близнашки.

Споделяне

Още по темата

Още от България