Президентът поиска извинения от управляващите заради нацисткия скандал

Бившият заместник-министър Павел Тенев: Постъпих глупаво

Президентът Румен Радев поиска в събота извинения от всички замесени в нацисткия скандал политици и обясни, че оставката е въпрос на морален избор.

“Не приемам подхода с уклончивите коментари на властта, при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не е там въпросът, осъждаме ли тези явления или не. Аз съм обнадежден от българското общество и от неговата реакция. Мисля, че осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително. Извинението, в случая, е най-добрият подход и нека не забравяме (престъпленията на нацизма)“, каза държавният глава.

По думите му въпросът с нацистките прояви е фундаментален и принципен.

“На 9 май поздравих целия български народ за победата над нацизма. Болшинството от политиците не го сториха, а сега всички казват, че има проблем. Според мен историческата ревизия от последните години позволява пълзяща индулгенция на нацизма. Това е проблемът. Точно заради тази индулгенция днес виждаме и такива скандали, заяви президентът“, допълни Радев.

Той напомни, че дори в разделена от Желязната завеса следвоенна Европа е имало абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма. “Ние трябва да продължаваме и да сме единни около този консенсус във всичките му форми”, обясни той.

По думите му внушенията около избухналия скандала с нацистките снимки са недопустими.

“Някак си се внушава, че ако си обикновен гражданин е допустимо да снимаш, да се шегуваш, но станеш ли във властта изведнъж това става абсолютно забранено. Не става въпрос за позицията, която заемаш в обществото. Всички сме част от това общество независимо дали сме обикновени граждани или политици. Тези роли се сменят много бързо, както виждаме. Особено в наше време. Никой не се съмнява във високия професионализъм на тези хора, но проблемът е на друго място“, каза Радев.

На 18 май "патриотичното" участие във властта започна да дава на късо, след като двама негови представители от втория ешелон бяха подадоха оставки заради снимки, на които си вижда как отправят нацистки поздрав. Става дума за строителният зам.- министър Павел Тенев и шефът на дирекция от Министерството на отбраната Иво Антонов.

Скандалът ескалира допълнително, след като Валери Симеонов бе цитиран да казва, че той навремето си правил "майтапчийски" фотоси в "Бухенвалд". Симеонов отрича да е казвал това.

Павел Тенев: Постъпих глупаво

В събота Павел Тенев обясни отново, че не е нацист, а просто е постъпил глупаво, качвайки снимката си във Фейсбук.

"Просто беше една снимка, наистина - недобре обмислена, а комбинацията с това, че я публикувах – направо глупава. Грешка беше, че я публикувах", каза Тенев пред Нова телевизия. Той обясни, че при посещението си в музея "Гревен" в Париж преди 9 години се е снимал до различни восъчни фигури, като се опитвал да постигне хумористичен ефект.

"Направих си много снимки с различни експонати и една от тях ми изяде главата", призна той и допълни: “Когато видях мащабите на реакциите на тези снимки, аз сам разбирах, че това ще доведе до моята оставка".

Той определи мащаба на застигналата го буря като цунами. "Отговорността си е само и единствено моя. Аз съм направил грешка, аз съм допуснал тази несъобразителност да я публикувам", добави той. Равносметката на Тенев е, че е влязъл в политиката неподготвен, а вбъдеще трябва да е по-предпазлив. Той добави, че се надява на втори шанс в политиката, макар да съзнава, че няма как да го получи.

Споделяне

Още по темата

Още от България