Формалната въртележка с проучвателните мандати се завъртя, ГЕРБ върна първия

Президентът поиска НС да разреши на служебния кабинет да договаря външни заеми

ГЕРБ и ДПС са подкрепили Плевнелиев за смяна на Иван Искров с Калин Христов, БСП са против

Снимка: БГНЕС

Преди да се разпусне на 6 август, Народното събрание (НС) да направи актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК; да приеме решение служебното правителство да може да сключва договори с международни организации и с финансови институции за външни заеми и да смени управителя на БНБ. Това поиска президентът Росен Плевнелиев от парламентарните групи на БСП, ГЕРБ и ДПС след консултациите в четвъртък, свикани веднага след гласуваната оставка на правителството.

 

Изложената от Плевнелиев позиция за ревизия на бюджета напълно съвпада с тази на ГЕРБ, които настояват сегашният парламент да одобри увеличение на държавния дълг чрез актуализацията на целия държавен бюджет. Социалистите се обявиха категорично против такъв ход и са съгласни да се ревизира единствено бюджетът на Здравната каса. ДПС засега не са се ангажирали с мнение, но по-рано дадоха подкрепа за плана на БНБ, отхвърлен от другите партии, за спасяване с бюджетни средства на вложенията в Корпоративна търговска банка (КТБ), а това няма как да стане без актуализация на бюджета. Финансовият министър в оставка Петър Чобанов пък коментира, че не е задължително служебният кабинет да вземе нов държавен заем.

 

Чобанов: Не е задължително вземането на нови държавни заеми

През следващите два месеца не е задължително да се взимат нови заеми, тъй като фискалният резерв е около 9 млрд. лв. Това каза финансовият министър в оставка Петър Чобанов в четвъртък пред бТВ, след като по-рано през деня парламентът гласува оставката на правителството на Пламен Орешарски, а президентът Росен Плевнелиев поиска от Народното събрание да даде мандат на служебния кабинет да договаря външни заеми.

Още

Според източници на Mediapool и трите предложения на Плевнелиев са срещнали подкрепа от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от лидера на ДПС Лютви Местан, който бе придружаван от Йордан Цонев и Камен Костадинов.

 

Според участници в консултациите Плевнелиев е предложил на мястото на управителя на БНБ Иван Искров да бъде избран подуправителят Калин Христов,шеф на управление "Емисионно", който миналата година бе финансов министър в първия служебен кабинет, назначен от президента. ГЕРБ и ДПС веднага са изразили подкрепа за такава смяна, след като Плевнелиев е изтъкнал качествата и заслугите на Христов. Против подобен ход са се обявили представителите на БСП, включително с аргумента, че като член на ръководството на БНБ Калин Христов е отговорен наравно с Искров и целия управителен съвет за батака с КТБ.

 

В официалното си изявление президентът призова да бъде загърбено политическото противопоставяне, като актуализацията се направи не в интерес на една или друга партия, а в интерес на пациентите и общините. По думите му е нужен "не политически, а професионлано-експертен прочит на приходите, разходите, на дълга и на дефицита, рисковете, които трябва да се адресират до края на годината”.


По отношение на БНБ, чийто гуверньор Иван Искров поиска да напусне поста, за да не бъде използвана Централната банка за политически цели, държавният глава подчерта, че е много важно "през следващите месеци, през които няма парламент, да имаме работеща централна банка, която да бъде източник на доверие за цялата финансова система”.

 

Председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов, който представлява партията на консултациите заедно с Корнелия Нинова, заяви след края им, че левицата е с ясна позиция по трите повдигнати от президента въпроса. БСП е склонна да подкрепи единствено актуализация на парите на Здравната каса. Относно статуса на гуверньора и УС на БНБ смятаме, че по закон те могат съвършено да си изпълняват функциите, освен всичко друго нямаме депозирана оставка, така че този въпрос не стои за обсъждане на дневен ред при нас, коментира той. За служебното правителство смятаме, че трябва да се ограничи само и единствено в организацията за провеждането на честни и демократични избори без никакви други правомощия, каза Мерджанов.

 

Той допълни, че поради различията по тези въпроси с другите политически сили, не може да се говори за консенсус.

 

Самият факт, че в днешния ден, когато се приема оставката на правителството, се свикват толкова бързи консултации, и то само час преди това по телефона създават нервно усещане и напрежение, няма нужда от такова бързане, каза Мерджанов. Заявихме категорично, че в рамките на това НС не може да бъде създадено ново правителство, следователно изборите на 5 октомври са най-искреният начин гражданите да кажат волята си и така да се върви напред, заключи той.

 

Действам бързо и решително, защото така декларираха политическите сили, но така иска и народът, посочи президентът Плевнелиев. Той изрази съжаление, че от "Атака" не са се
отзовали на поканата.

 

Държавният глава задейства незабавно конституционната процедура, предшестваща назначаването на служебен кабинет, като връчи на най-голямата парламентарна сила проучвателен мандат за съставяне на правителство в действащото Народно събрание (НС). Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе предварително подготвен с папка за връщане на мандата и стори това пред телевизионните камери. Следващата поред партия е БСП, а после ДПС, които се очаква да направят същото, по отработения вече сценарий от миналата година, тъй като има съгласие за предсрочни избори на 5 октомври.

 

В петък Плевнелиев ще направи обръщение в НС.

 

Предстои да се види как ще се развият събитията в парламента, при положение, че най-малкото, което иска Бойко Борисов в този момент е, да демонстрира единство с ДПС. Двете партии имат достатъчно депутати, за да прокарат актуализация на бюджета и да дадат на служебното правителство мандат да договоря външни заеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?