Президентът поиска промяна и в законите за съдебната власт

Да се променят устройствените закони за съдебната власт след като бъдат окончателно приети поправките в конституцията за имунитета, несменяемостта и мандатността на магистратите. За това призоваха днес президентът Георги Първанов и посланикът на САЩ Джеймс Пардю пред конференцията "Измененията на конституцията в глава "Съдебна власт" - реалности и перспективи", която се проведе в хотел "Шератон".

Промените в конституцията правят съдебната система по-открита за обществото и ѝ дават възможност самата тя да отстрани тези свои представители, които рушат авторитета ѝ, посочи президентът. Силното ограничаване на имунитета на магистратите и възможността за освобождаване от служба, когато с действията си уронват авторитета на съдебната власт, създават условия системата сама да се пречисти и да си възстанови доверието на обществото, смята Първанов.

Президентът подчерта, че оценява положително гласуваните на първо четене поправки, но отбеляза, че сами по себе си те не могат да доведат нито до по-добрата работа на системата, нито за по-ефективна борба с престъпността. Затова той смята, че след конституционните промени е крайно време да се направи задълбочен анализ на законодателството, което урежда дейността на съдебната власт.

С писмо до председателя на парламента, Върховният касационен съд оцени положително гласуваните на първо четене промени в конституцията, свързани със съдебната власт. Според висшите магистрати промените в имунитета и несменяемостта съвпадат напълно с предложенията, които ВКС е обсъдил с основните политически сили. Съдиите напомнят за възраженията си срещу отпадането на несменяемостта при действия, уронващи престижа на съдебната власт. Според тях това понятие трябва да отпадне или да бъде видоизменено. Огнян Герджиков е получил писмо и от главния прокурор, в което Филчев пожелава успех на депутатите в усилията им да създадат ефективна съдебна власт, която да защити гражданите от престъпни посегателства.
Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?