Президентът поиска "дълбока трансформация" на структурите за сигурност

Президентът Георги Първанов призова да не се проявява самоцелно упорство при трансформацията на структури в системата за сигурност. Трябва да има дълбока трансформация в тези структури, заяви Първанов, цитиран от Дарик радио, при откриването на конференцията "Разширяването на НАТО - укрепване на националната сигурност и защитата на личността".

Така Първанов отвърна на опасенията, че иска да сложи под шапката на президентската институция структурите чрез лансирания от него Национален координационен център за противодействие на тероризма с участието на представители на различните институции и на всички служби.

Идеята за този център той лансира в лекцията си за националната сигурност на 3 септември в НДК. Министърът на отбраната Николай Свинаров посочи, че идеята трябва да се обмисли. В приветствието си Свинаров изтъкна необходимостта от единен подход и действия и преодоляване на всякакви противоречия в интерес на борбата с тероризма. Министърът посочи и важността на научния подход в антитерористичната дейност.

Гъвкавост, оперативност и пределна мобилизация на професионалистите- така Първанов подреди най-важното, което трябва да стане част от българското поведение по проблема на 21 век - тероризма.

В петък, на научния форум, организиран под патронажа на Първанов, той защити и другото си предложение - да се създаде или държавата да финансира вече съществуващ институт, който постоянно да анализира терористичните актове и групи, да прави препоръки, да обучава институциите, медиите и обществото за поведение при екстремални ситуации.

"Необходими са повече наука, политика и дипломация в борбата срещу тероризма", каза президентът. Той отбеляза, че тя не може да се води само с репресивни мерки, а са нужни научни подходи, които да анализират явлението и неговите прояви.

Първанов посочи, че трябва да има изпреварващи тероризма действия, тъй като демократичният свят вървял в момента след действията на терористите.

Както и преди седмица, президентът изтъкна за нужно преди гласа на държавите да се чува този на експертите. Той изрази надежда още, че политиците ще намерят сили да отидат отвъд декларациите и да влязат в политико-експертен режим при международните си контакти по проблема с противодействието на тероризма.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: