Президентът поиска впрягане на всички възможности за модернизация на армията

"Държавата и обществото са в дълг към своята армия”

Президентът поиска впрягане на всички възможности за модернизация на армията

В навечерието на армейския празник 6 май президентът Росен Плевнелиев поиска държавата да впрегне всички възможности за модернизацията на Българската армия. Модернизацията и хората - това са двата актуални ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на трансформацията като цяло, каза президентът, който в понеделник връчи пагоните на удостоените с висше военно звание генерали и адмирали.

За модернизацията сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата, защото бюджетът на МО, такъв, какъвто е, не е достатъчен за мисията, която имаме за модернизация на Българската армия, каза президентът Плевнелиев, цитиран от БТА. По думите му, държавата трябва да се фокусира и да отдаде допълнителен ресурс.

През последните няколко години значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана, като процент от БВП, прогресивно намалява. Държавата и обществото са в дълг към своята армия. Независимо от това, процесът на трансформация не бива да спира, той трябва да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда за сигурност, посочи президентът Росен Плевнелиев.

Същевременно държавният глава изтъкна, че грижата за високоподготвените кадри е важна. Той изтъкна качествата на висшите военни, техния принос за членството на България в НАТО, както и получените високи оценки от партньорите за приноса на армията и на българските офицери.

Плевнелиев отново изтъкна важността на членството ни в Алианса като основна гаранция за сигурността, националния суверенитет и независимостта на страната. Президентът посочи, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и способна да изпълни поставените от държавното ръководство и от народа задачи, трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи.

Вие, господа генерали и адмирали, сте основният двигател на този продължителен и нелек процес, посочи Плевнелиев, който благодари за службата на настоящия началник на отбраната ген. Симеонов, на заместниците му - генерал-лейтенант Василев и контраадмирал Георгиев, както и на командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Самандов. Президентът благодари и на всички висши офицери, завършващи активната си служба тази година, както и на втория български космонавт Александър Александров, който беше удостоен от държавния глава със звание генерал-майор от резерва.

Ще отдадем всички наши сили, знания и умения, увери контрадмирал Румен Николов, който от 30 юни ще бъде новият началник на отбраната. Той отбеляза, че усилията, знанията и уменията няма да са достатъчни и добави, че е необходима подкрепа от българските институции, изразяваща се в нормативна база, осигуряваща на личния състав спокойното изпълнение на служебните ангажименти, както и финансова подкрепа за поддържане на боеготовността на армията и придобиване на нови средства, за модернизация с перспектива от 20-30 години напред.

На церемонията днес бяха прочетени президентските укази и връчени пагоните на висшите офицери. Контраадмирал Николов се освобождава от длъжността командир на ВМС от 30 юни т.г. и от същата дата се назначава на длъжността "началник на отбраната", с висше офицерско звание "вицеадмирал". От същата дата командирите на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов ще заемат длъжността "заместник-началник на отбраната".

Бригаден генерал Андрей Боцев се освобождава като началник на Щаба на Сухопътните войски от 30 юни. Той ще бъде новият командир на войските от същата дата, със звание "генерал-майор".

Бригаден генерал Румен Радев се освобождава като заместник-командир на ВВС от 30 юни и се назначава за командир на ВВС със звание "генерал-майор". Комодор Димитър Денев се освобождава от длъжността "заместник-командир на ВМС" от 30 юни и ще бъде назначен за командир на ВМС от същата дата, със звание "контраадмирал".

Съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност комодор Георги Фиданов беше удостоен със звание "контраадмирал". Комодор Митко Петев се освобождава като командир на Военноморската база от 30 юни, от същата дата той ще бъде началник на Военната академия "Г. С. Раковски", със звание "контраадмирал".

Бригаден генерал Марин Начев беше удостоен със званието "генерал-майор".

Директорът на НРС бригаден генерал Драгомир Димитров също беше удостоен със звание "генерал-майор".

Полковник Пламен Атанасов се назначава за началник на Щаба на Сухопътните войски от 30 юни, със звание "бригаден генерал". Полковник Анатолий Кръстев се назначава за заместник-командир  на ВВС от 30 юни, със звание "бригаден генерал".

Полковник Димитър Илиев се назначава за командир на Втора механизирана бригада от 30 юни, със звание "бригаден генерал".

Полковник Михаил Попов се назначава за командир на 68-а бригада "Специални сили" от 30 юни, със звание "бригаден генерал". Полковник Иван Лалов беше назначен за командир на Трета авиационна база, със звание "бригаден генерал".

Капитан първи ранг Мален Чубенков се назначава за командир на Военноморската база от 30 юни, със звание "комодор".

Директорът на службата "Военна полиция" полковник Борислав Сертов получи званието "бригаден генерал".

Капитан първи ранг Кирил Михайлов се назначава за директор на дирекция "Операции и подготовка" в МО от 30 юни.Той получава званието "комодор".

Полковник Валентин Кръстев се назначава за директор на дирекцията "Логистика" - МО, от 30 юни, със звание "бригаден генерал".

Полковник Емил Шошев ще бъде директор на дирекцията "Комуникационни и информационни системи" на МО от 29 юли т.г., със звание "бригаден генерал". Полковник Георги Миленов също получи званието "бригаден генерал".

Споделяне

Още по темата

Още от България