Президентът: Покупката на нови изтребители не може да отпадне

Поддържането на старите съветски машини излиза колкото сделка за нови, смята Радев

Снимка: БГНЕС

"По никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов тип изтребители за нуждите на Военновъздушните ни сили", заяви президентът Румен Радев в понеделник.

Той коментира последната идея на военния министър Красимир Каракачанов, който предложи преди да се тръгне към покупката на нови изтребители да се ремонтират старите съветски машини МиГ 29, които могат да се използват до 2029-2030 година, когато изтича ресурсът им.

Според държавния глава обаче вложените в МиГ-29 средства няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет.

"Второ, ние трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. МиГ-29 не е съвместим с нашите партньори. И друго важно нещо е, че разходите за отбрана трябва да бъдат ефективни. Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава вече да решим за колко време и как ние ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ- 29", коментира Радев, който се срещна с командирите на военните формирования в Бургас.

Миналия месец  Красимир Каракачанов изненадващо съобщи, че старите съветски изтребители може да се ремонтират и дори модернизират, като вече е провел разговори с ръководството на руската корпорация РСК "МиГ", за да разбере колко ще струва ремонтът на всичките 15 машини, които са на въоръжение в българските Военно-въздушни сили (ВВС).

Осъществяването на тази идея ще изисква сериозни ресурси, което поставя под съмнение волята на правителството да завърши проекта за придобиването на нови машини, съвместими със стандартите на НАТО.

Президентът Румен Радев от своя страна подготвяше покупката на нов тип изтребители още докато командваше военната авиация. Вече в качеството си на върховен главнокомандващ той оказва непрекъснат натиск върху правителството да сключи бързо сделката, след като работната група класира на първо място офертата за нови шведски изтребители "Грипен" и декласира предложението на САЩ и Португалия за употребявани Ф-16.

Назначеното от Радев служебно правителство на едно от последните си заседания одобри класирането, но управляващата партия ГЕРБ инициира формирането на анкетна парламентарна комисия, която да провери целия проект и бъдещето му към момента е неясно.

МиГ-овете може да "изядат" парите за нови изтребители

За охраната на въздушното си пространство България разчита само на МиГ-овете, които обаче са несъвместими със стандартите на НАТО.

Въпреки призивите на съюзниците страната ни да скъса зависимостта на военната си авиацията от Русия и да придобие нови самолети, вече повече от 10 години проектът не може да се реализира поради различни причини.

В последните години старите руски изтребители се ремонтират на парче с различни обществени поръчки. Поради тази причина ВВС често стига до практиката, станала известна като "канибализъм" - да сглобява самолети от частите на останалите, за да има поне няколко, които да са в състояние да летят.

Правителството вече национализира авиоремонтния завод "Авионамс" и обяви, че се надява в него да се ремонтират МиГ-овете. За целта обаче освен допълнителни инвестиции в оборудване, е необходимо и съгласието на Русия. Засега не е ясно на каква цена Москва би се отказала от сигурни многомилионни поръчки около поддръжката на МиГ-овете на въоръжение в българската армия.

Бъдещето на проекта за нови изтребители остава неясно

В предишния мандат на Борисов Министерството на отбраната изпрати искания за конкретни оферти (Request for Proposal) до Швеция за нови изтребители "Грипен", до САЩ и Португалия за използвани Ф-16 и до Италия за използвани "Юрофайтер".

Буквално на едно от последните си заседания служебният кабинет одобри класирането на офертите, като постави на първо място предложението за "Грипен" и дисквалифицира това за Ф 16, тъй като не отговаряло на изискванията за разсрочено плащане.

Преговорите и подписването на договора обаче останаха за третото правителство на Борисов, което спря работата по проекта и управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" инициира създаването на парламентарната анкетна комисия.

За последно Борисов обяви, че ще се искат нови оферти и за нови изтребители Ф -16 и "Юрофайтър", което на практика върна процеса в начална точка.

Радев иска пари и за нови кораби

В понеделник Радев коментира, че за България е много важно да има силни военноморски сили, които да гарантират икономическите и енергийните ни интереси.

По думите на държавния глава това означава нова техника, високо подготвен състав, добри условия за подготовка, мотивация.

Към нашите военноморски сили трябва да се отнасяме с голямо внимание и уважение. Значението на Черноморския район непрекъснато нараства, а тук се пресичат нарастващи геополитически интереси, добави Радев.

Около модернизацията на Военно-морските сили обаче също има неизвестни. В момента се подготвя покупката на два нови патрулни кораба, която ще излезе над 800 млн. лева.

Миналата седмица обаче Каракачанов поиска 90 млн. лв., за да се модернизират фрегатите, с които разполага военният флот в момента.

Споделяне

Още по темата

Още от България