Президентът: Политическият език дава тон на агресията в обществото

Президентът Георги Първанов порица използвания в момента език на политиците и коментира, че при това положение не е учудващо, че в обществото има толкова много агресия. Новият сезон за парламента тръгна с фалстарт, не се чуха отчетливо идеите за изход от кризата, за преодоляване на тежките проблеми, особено в социалната сфера, коментира в интервю за в. “Труд“ във вторник държавният глава.

По думите му дебатът е сведен до междуличностни отношения, а езикът, който политиците използват сега, няма аналог в новата българска история. “Никога в българския парламент, в българската политика не се е говорило така. Всички порицаха Божидар Димитров (министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, определи народа като “шибан“ - бел.ред.)“, посочи Първанов .

Според него агресията е на улицата, по стадионите, в училищата, “защото тонът се задава от най-високото място в българската държава“.

Той даде обща позитивна оценка на операциите на МВР срещу престъпността, но ги определи и като много показни - “дори и за акции, които би трябвало да са рутинни и да стават, без да се парадира с тях“. Президентът обаче поиска действително някои от големите босове прибрани, но с доказателства, чрез които да се стигне до ефективна присъда. “Притеснява ме нарастването на масовата престъпност. Обяснението е в кризата, но и в това, че няма този респект към властта, който ние очакваме. Притеснява ме, че продължава да пада събираемостта на приходите. Очевидно и там респектът е по-малък от очаквания“, каза още президентът.

Той изрази доволството и от това, че кабинетът е приел големите енергийни проекти като свои. По думите му сега трябва да има консолидирана позиция на институциите за ускоряване на реализацията им, тъй като конкуренцията на европейския и на балканския енергиен пазар е много сериозна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?