Президентът: Политиците трябва да се притесняват дали българите ще отидат три пъти на избори за месец

Най-късно в петък връчвам мандата за сформиране на правителство, каза Радев

БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви в неделя, че най-късно в петък следващата седмица ще връчи третия мандат за потенциално съставяне на редовно правителство. Такъв е и срокът, заложен в конституцията. Държавният глава призова партиите към диалог, защото "без компромиси няма да се получи".

"Мога да забавя (връчването на мандата - б.а.), и ще го направя, ако партиите имат нужда от това време до петък. Но в петък аз трябва да връча мандата", каза Радев. Той добави, че "ако искаме да имаме успех, трябва да има компромис".

Президентът отказа да посочи на коя партия ще го даде, като каза единствено "всички опции са възможни".

"Аз очаквам ясен сигнал, много ясна заявка от партиите – не към мен, а към хората, към гражданите, че са в състояние и ще сформират устойчиво управленско мнозинство", коментира Радев, цитиран от бТВ.

На въпрос дали сме готови за нови парламентарни избори, Радев отговори, че преди това трябва да се изчерпат всички опции. По думите му принципно са възможни избори две в едно, но не е ясно дали това е възможно технически. Държавният глава очаква експертно становище на Централната избирателна комисия.

"До сега ние никога не сме имали смесване в едно на президентски и парламентарни избори. Трябва да се подходи много внимателно, да се помисли за всички възможни последствия от един такъв избор. Защото автоматично аз и г-жа Йотова се оказваме в много по-неизгодна ситуация. Тогава всяка партия, нормално, да издига свой кандидат, за да увлича максимално много гласове. Българският парламент трябва да намери баланса между това дали ще се спази духа на Конституцията или ще се спестят пари. Защото едни отделни избори ще са 50-60 млн. лева отгоре", каза президентът.

По думите на президента политиците трябва да се притесняват най-много дали българите ще откликнат на техния призив в рамките на по-малко от месец да отидат три пъти на избори на фона "електоралната умора", натрупана тази година.

Румен Радев отново припомни, че най-важната работа е актуализацията на бюджета от настоящото Народно събрание.

"Служебното правителство формулира ясни приоритети за актуализацията на този бюджет. Това е преди всичко укрепване на здравната система, помощ за бизнеса, и сега се включва трети приоритет, който дойде в последните седмици, това е охрана на държавната граница. Българският парламент е длъжен да се съобрази с тези приоритети, защото те не са приумици на служебното правителство. Това очакват българите, те очакват подкрепа", допълни Радев

Радев: Проблем е проучвания за подземни богатства да се правят без съгласие на общините

Тежък нормативен проблем е издаването на разрешения за проучване и добив на подземни богатства да се извършва без информацията и съгласието на общините. Това е заавил още президентът Румен Радев при посещението си в Болярово, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Радев се е срещнал с кмета на града Христо Христов и представители на местната власт.

Кметът Христов е подчертал по време на срещата, че районът е земеделски и неговото бъдеще е в развитието на екологично чисто земеделие, животновъдство и туризъм. В тази връзка от местната власт са определили като изключително притеснителна досегашната практика за издаване на разрешения за проучване на наличието на подземни богатства без за това да са информирани местните общности. Те са посочили, че евентуална концесия за добив на метали на територията на общината, в която има много защитени зони по "Натура 2000", е заплаха за водоизточниците и за екологичното състояние на региона.

В земеделския район вече се отчита намаляване на дебита на водоизточниците и от общинското ръководство призоваха за тяхното съхранение и недопускане на замърсяването им при евентуален добив на метални руди.

По думите на президента Радев особено важно е да не се допуска изпълнителната власт да пренебрегва общината като институция. Пред журналисти, след края на срещата, Румен Радев е посочил и че е недопустимо местната власт да трябва да иска по Закона за достъп до обществена информация данни какви концесии е договаряла изпълнителната власт и какви проучвания в момента вървят на тяхна територия.

В Болярово президентът поднесе цветя пред Паметника на загиналите боляровци във войните за национално обединение.

В Болярово и Тополовград Румен Радев разговаря с жители и проведе работна среща с кметовете на двата града. Радев заяви, че инвестициите в региона са нулеви.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?