Президентът посъветва Борисов да си извлече поуки от военната мощ на САЩ

Президентът посъветва Борисов да си извлече поуки от военната мощ на САЩ

Президентът Румен Радев, който е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, е впечатлен от посланието в речта на американския президент Доналд Тръмп, че ООН ще бъде силна организация, ако в нея членуват силни и суверенни, независими държави.

Това е послание, което подчертава необходимостта да отстояваш интересите на своята собствена страна и народ, независимо в какви организации и съюзи участваш, и от него може да се поучим, каза Радев пред български журналисти.

"Не знам дали се чува в България, че за да бъдеш фактор в дипломацията и за да се чува твоят глас, трябва да имаш съответната военна мощ. Те не могат да съществуват разделени. Президентът Тръмп го обяви много ясно и тази година САЩ имат най-големия военен бюджет и най-силната армия. Нека да видим защо той мисли така и как ние мислим у нас", добави още президентът.

Неговото послание е очевидно е отправено към премиера Бойко Борисов в продължение на все по-ожесточения им спор за превъоръжаването на българските Военновъздушни сили. Преди два дни Борисов изрази съмнение, че избраният от служебния кабинет шведски изтребител "Грипен" е най-добър за армията ни, но освен това каза, че покупката на нови бойни самолети не е първостепенна задача за държавата, тъй като по-належаща била модернизацията на сухопътните сили, както и да се намерят пари за учителите, пенсионерите и пр.

Радев му опонира от Ню Йорк, че е подведен от своите съветници, които го "заблуждават с глупави становища". По повод лупингите на Борисов по темата президентът каза, че "национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позицията" и напомни на премиера за отговорностите му.

"Мисля, че не е добра практика отвъд океана да ми се дават съвети", контрира Бойко Борисов във вторник. "Като си дойде президентът, ще седнем, ще говорим", допълни той.

Не е сигурно как ще протече разговорът, след като нарочната парламентарна комисия по проверка на процедурата за избор на изтребител откри нарушения в нея, в резултат на което офертата на САЩ и Португалия за Ф-16 бе декласирана. Очаква се парламентарното мнозинство да препоръча проектът да бъде променен и гласуван отново, след което да започне набиране на оферти. При това положение не е ясно колко време ще отнеме новата процедура, но министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде да се разбере, че не е важно дали ще стартира след месец или след година, тъй като според него сегашните стари МиГ-29 вършат работа, стига да бъдат ремонтирани.

Президентът настоява процедурата за покупка на нов изтребител да приключи максимално бързо. Преди да замине за САЩ той коментира, че връщането на конкурса в изходна точка "застрашава окончателно да приземим 100-годишната си авиация и че "това беше целта на тази комисия (временната анкетна комисия в НС -б.р.) - да бъде използвана като трибунал за политически цели".

Радев има отношение към процедурата първоначално в качеството си на командир на ВВС, а след това и като президент, чието служебно правителство в последните дни на мандата си класира офертите и сложи на първо място "Грипен".

В отговор на журналистически въпрос по повод откриването на общия дебат на Общото събрание на ООН, българският президент подчерта, че едно от най-важните послания е било признаването от всички държави членки на глобалната роля на ООН за справяне с военните кризи, миграцията, борбата с бедността и климатичните изменения.

По покана на президента на Франция Еманюел Макрон, българският държавен глава участва в учредяването на Глобален пакт по околната среда.

Президентът Румен Радев бе гост и на приема, даван от президента на САЩ Доналд Тръмп за ръководителите на делегации на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от България