Президентът: Посланиците да реагират на негативни за България публикации

Може да не сме "дъ бест", но по някой път е много по-добре да си "секънд бест"

Президентът Росен Плевнелиев настоява посолствата да поддържат активен контакт с местните медии и да предоставят адекватна информация за България като реагират, когато страната се представя по некоректен начин. В сряда държавният глава закри двудневната конференция на българските посланици, която се проведе в София.

Като пример за некоректно медийно отношение той коментира, че "не може изборите в България да бъдат символ на липса на демокрация, при положение че не беше така и няма предоставени доказателства, че това е така".

Към момента обаче повечето български посланици са неоткриваеми не само от чуждите, но и от българските медии, като някои получават изрични указания да не говорят с представители на медиите по някои проблемни казуси.

Плевнелиев заяви още, че ще разчита на посланиците да работят упорито и последователно за привличане на качествени чуждестранни инвестиции и осигуряване на пазари за българската продукция.

"Марката "Произведено в България" е важна, вие трябва да я познавате и да я подкрепяте, трябва да я налагате", заяви Плевнелиев.

Той посочи още, че когато българският президент и министър-председателят са на посещение в чужбина, трябва да се подписват конкретни договори, а не само меморандуми. След това пък посланиците трябва да следят дали поетите ангажименти и обещания се спазват, защото това е част от националната репутация.

"Може да не сме "дъ бест", но по някой път е много по-добре да си "секънд бест", но да имаш
категорична концепция, приоритети и да създаваш добавена стойност и предпоставки за индустрии, които да се случват и да се развиват", каза президентът.

Той заяви, че ще очаква от дипломатите точна, изпреварваща и изчерпателна информация за това как различните държави се позиционират стратегически, в кои области, в кои те се фокусират дългосрочно и какви резултати постигат по тях.

"Българската външна политика не може да има други цели освен благосъстоянието, благоденствието, успеха на нацията. Инвестициите са важни, още повече по време на криза,ще бъдат още по-важни в следващите години", посочи Плевнелиев.

Той каза, че президентската институция няма да бъде втори център на външна политика. По думите му институцията ще работи не в конкуренция, а в сътрудничество с МВнР и с дипломатите зад граница.

"Категорично подкрепям всички усилия, насочени към това дипломацията ни да има нов облик, настоявам и се радвам на процеса на модернизация, който тече с бързи темпове в
българската дипломация, във външната ни политика. Нуждаем се от посланици, които са мотивирани, комуникативни, които познават добре държавите, в които отиват. Те трябва да следят глобалните тенденции, какво се случва регионално и трябва да познават българските приоритети, каза още Росен Плевнелиев.

По-рано в сряда той се срещна и с посланици от страни членки на ЕС.

"Те трябва да знаят нашите приоритети, нашите успехи, нашите проблеми и ние трябва заедно да работим по тяхното решение", заяви Плевнелиев.

Посланиците от ЕС са се интересували от Закона за конфискация на имущество придобито по престъпен начин. Президентът Плевнелиев ги е информирал, че управляващото мнозинство има волята да приеме този закон и той да бъде работещ.

Европейските посланици са се интересували и как ще подпомогнем чуждите инвестиции. Президентът Плевнелиев е обещал да направи Агенцията за инвестиции по-активна. Според него тя трябва веднага да поеме чуждия инвеститор с идването му и да го подпомага в целите му.

Споделяне

Още от България