Президентът потвърди: Гардовете от сблъсъка край сарая на Доган са от НСО

Прокуратурата да провери парка "Росенец" и да се свали охраната на Пеевски и почетния председател на ДПС

Президентът Румен Радев поиска правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка в парка "Росенец", където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Освен това Радев съобщи, че охранителите, изблъскали преди ден съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и съпартиеца му Иво Мирчев, които се опитаха да достигнат до плажа в база "Росенец", са служители на НСО и вече е в ход служебна проверка. 

Президентът изрази мнение, че държавната охрана на Ахмед Доган и на депутата и бизнесмен Делян Пеевски трябва да бъде свалена. 

"Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО не зависи от президента, а по закон - от тричленна комисия в състав председателя на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО", каза Румен Радев в специално обръщение, направено в сряда.

Преди ден от НСО отказаха да отговорят на въпроса дали въпросните гардове са от службата. Сега обаче президентът, под чиято "шапка" се води НСО, обясни казуса около държавната охрана на почетния председател на ДПС и депутата и бизнесмен Делян Пеевски. 

"Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната. През декември по мое настояване началникът на НСО събра отново тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тяхната охрана", каза Радев. 

Да се свали охраната на Пеевски и Доган 

Той съобщи, че днес е настоял началникът на НСО ген. Красимир Станчев "още утре да свика тази комисия и отново да се разгледа необходимостта от охрана на въпросните лица"

Тази комисия работи при пълна секретност, като институциите отказват да предоставят каквато и да е информация за дейността ѝ. 

НСО от години пази Ахмед Доган и Делян Пеевски, но в края на миналата година се разбра, че това става по странни правила и процедура.  ДПС предоставя коли и техника на НСО, а службата плаща само заплатите на служителите. 

Радев поиска и парламентарната комисия за контрол на специалните служби да си свърши работата. 

"Очаквам комисията, определена по закон в Народното събрание, да изпълнява функциите си по контрол на НСО. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да се набележат мерки", каза той. 

Парламентарната комисия е един от малкото лостове за граждански контрол на специалните служби, но заседанията ѝ се провеждат при закрити врата. 

"Ако ми вменяват отговорност, да върнат правомощията на президента"

"Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си относно НСО ще поясня, че Законът за НСО, приет през 2015 година, на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата. Допълнителните охранявани лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в НСО. Ако някой не може или не иска да въдворят ред в службата, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощията ми по закон", каза още държавният глава.

След като дълги години службата работи без закон, през 2015 година такъв най-накрая бе приет.

Той даде на НСО практически безконтролни правомощия да охранява когото и както реши. Още тогава бе ясно, че новата ѝ нормативна рамка няма да доведе до качествена промяна, а дори ще узакони някои от най-спорните ѝ практики, но това не притесни политическата класа, която ползва услугите ѝ.

Радев нееднократно се е оплаквал, че службата от пряко подчинена на президента е станала служба към президента. Така той вече разполага с по-малко правомощия - само да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание. 

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината", допълни държавният глава.

НСО, Доган и Пеевски 

Декември миналата година Радев публично коментира, че "ако президентът има правомощия върху Националната служба за охрана, Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да бъдат охранявани от службата, не защото не са заплашени, а защото имат достатъчно финансов ресурс да си организират охрана".

Тогава той за пореден път каза, че е нужна и промяна в Закона за НСО, тъй като в момента службата само формално е към президента, който обаче реално няма контрол върху нея. 

В момента службата отново е в центъра на вниманието, след като управляващите създадоха ново охранително звено, но в рамките на МВР, а отделно от това набъбва и укрепва друга паралелна структура - Бюрото за защита към главния прокурор, което по-рано бе Бюро за защита на свидетелите.

Засега не е ясно как ще се избегне дублирането на функции между НСО и МВР и какво ще бъде бъдещето на службата, която остана единствена под шапката на президента.

НСО попадна под светлината на прожекторите и около изтеклите снимки от спалнята на премиера.

Защо трябва да се проверят гардовете от "Росенец"? 

Според чл.28 от Закона за Националната служба за охрана "При изпълнение на служебните си задължения офицерите и сержантите от Националната служба за охрана се легитимират със служебна карта и знак, утвърдени с акт на нейния началник".

Нещо, което тези гардове не направиха. 

Употребата на сила пък е разрешена в много ограничени случаи - при нападение на охранявано лице или на служител на НСО при изпълнение на служебните му задължения, нападения на обекти под охрана, противодействие на законно разпореждане и задържане на заплашващо сигурността лице. 

При акцията на Христо Иванов нито едно от тези условия не бе налице. 

Споделяне

Още по темата

Още от България