Президентът поздрави Станишев с избирането му за лидер на ПЕС

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Сергей Станишев за избирането му за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Заставането Ви начело на едно от водещите политически семейства в Европейския съюз издига престижа на нашата държава и доказва, че българските политици могат да имат значим принос към развитието на европейската идея", пише държавният глава до лидера на БСП.

Плевнелиев изтъква, че изборът на Станишев начело на ПЕС е признание и същевременно отговорност България да докаже своята ясна принадлежност към демократична Европа.

"Убеден съм, че като председател на ПЕС ще работите активно в търсене на диалог, обмяна на идеи и постигане на консенсус в интерес на европейските граждани и на успяваща и просперираща Европа", отбелязва още президентът.

И докато президентът поздрави лидера на БСП, министър-председателят Бойко Борисов в типичния си политико-спортен стил се амбицира да отговори на избора на Станишев с "обещанието", че на парламентарните избори догодина ще бие целия ПЕС в България.

По този повод лидерът на БСП Станишев коментира, че ако премиерът държи на думите си как ще бие целия ПЕС на следващото заседание на европейската левица, ще предаде думите му надлежно.

Председателят на левицата допълни, че може да предаде тези думи на седем европейски президента и министър-председатели, които се събират преди Европейския съвет в Брюксел.

Освен президента Плевнелиев, посланикът на Холандия у нас Карел ван Кестерен също е изразил своите искрени поздравления за избирането на Станишев за председател на ПЕС. "Вашия мандат съвпада с времена на значими предизвикателства за Европа. Желая Ви мъдрост и успех начело на ПЕС и в поддържането на доверието в Европейския проект", пише посланик Кестерен.

Поздравления са получени и от посланика на Делегацията на Европейския съюз в САЩ Жоау Вале де Алмейда. "Когато посетите Вашингтон, за мен ще бъде удоволствие да ми гостувате и да ви представя инициативите на Делегацията на ЕС в САЩ", посочва в писмото си до Станишев Жоау Вале де Алмейда.

Поздравителни адреси са получени и от президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, от Българска стопанска камара и от общините Гълъбово и Чирпан, допълват от пресцентъра на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България