Президентът пожела да посредничи между българи и роми

Готов съм да посреднича и да играя активна роля за премахване на напрежението между българи и роми, заяви президентът Георги Първанов, който призова обществото и медиите да отхвърлят идеята на крайния националист Боян Расате за създаване на национална гвардия.

Законите са еднакви за всички - и за БСП, и за СДС, и за "Атака", и за "Евророма" и те трябва да се изпълняват от всички. Има органи, които трябва да контролират спазването на законите, каза президентът и призова да не се провокира напрежение между роми и българи от “някои политици”, както и битовите свади да не се превръщат в национални новини.

Предлаганата от Расате гвардия е на етническа основа и може да създаде етнически и религиозни противоречия, заяви държавният глава в събота, след като участва в тържествата на връх Шипка. По повод примерите, които дава Расате, с граждански гвардии в европейски страни, Първанов припомни, че те са за подпомагане при бедствия и аварии.

Президентът не смята да свиква Консултативния съвет по национална сигурност за създаденото напрежение между роми и българи след вълненията в столичния квартал “Красна поляна” и убийството на ромско момче в Самоков.

Споделяне

Още от България