Президентът прати на Конституционния съд два текста от Бюджет 2019

Става дума за милионите от концесията на "Летище София" и за работещите в администрацията пенсионери

Румен Радев

Президентът Румен Радев прати на Конституционния съд два текста от закона за държавния бюджет за 2019 г., съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Става дума за отклоняването на приходите от бъдещата концесия на "Летище София" извън сребърния пенсионен фонд и за забраната пенсионери да заемат длъжност за държавен служител.

Румен Радев изрично уточнява, че не е наложил вето върху Бюджет 2019, за да не бави влизането му в сила, въпреки че не е съгласен с някои текстове в него.

Непостъпването на очакваните около 600 млн. лв. от концесията на "Летище София", която не може да се случи вече две години, в сребърния фонд е "конституционно неприемливо", твърди президентът.

"Правото на пенсионно осигуряване би останало просто една декларация, ако държавата не създава гаранции за неговото упражняване... Социалната държава трябва да приема закони, които да стабилизират тази система (пенсионната, б. р.). Ограничаването на приходоизточниците на Фонда поставя под съмнение дългосрочното изпълнение на неговото предназначение – да гарантира стабилността на пенсионната система. Така законодателят се отклонява недопустимо от принципа на социалната държава и застрашава упражняването на едно конституционно гарантираното право на гражданите", са аргументите на държавния глава.

След приключването на приватизацията сребърният фонд има много малко приходоизточници и по последни данни, които са към края на ноември 2018 г., средствата в него са 2.9 млрд. лв. Предвижда се парите от концесията на "Летище София" да се ползват за връщане на дълговете на БДЖ, както и за покупката на нов подвижен състав за железниците.

Румен Радев намира за противоконституционна и разпоредбата, с която хора, придобили право на пенсия, вече няма да могат да бъдат държавни служители. По данни на финансовото министерство мярката ще засегне 1650 души, които сега взимат и пенсия, и заплата.

Те ще могат да продължат да работят, дори да навършат пенсионна възраст, при положение че забавят пенсионирането си и получават само заплата. Другият вариант е да преминат на договори по заместване или на трудови договори. Целта е да се освободят места за млади хора в държавните служби.

"Реализирането на едно конституционно право, което не влияе негативно върху безпристрастното и законосъобразно изпълнение на държавната служба в обществен интерес, не може да направи едно лице негодно да е държавен служител", смята обаче Румен Радев.

Според него в случая има неравно третиране в зависимост от основанието за пенсиониране, което е в нарушение на принципите за равенство пред закона и правовата държава.

"Това законодателно решение не позволява да се отчетат потребностите в различните администрации. Създава се опасност за изпълнението на публични функции, за които след задължителните според закона уволнения може да не се намерят професионално подготвени кандидати", пише Радев.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?