Президентът прати шефа на кабинета си в Атина

Очакваният указ на президента Георги Първанов за изпращане на началника на кабинета му Андрей Караславов за посланик в Атина е подписан в петък, съобщиха от “Дондуков” 2. Овакантения пост ще заеме бившият шеф на Генералния щаб Никола Колев, който досега бе секретар по военната сигурност на президента и оглави предизборния му щаб в кампанията през 2006 г.

Андрей Караславов е завършил Московския институт по международни отношения през 1972 г., работил е в МВнР и е бил трети секретар в българското посолство в Германия до 1980 г. През следващите осем години е в отдел "Международен" на ЦК на БКП, а след това - съветник и пълномощен министър отново в Бон, където става и временно управляващ посолството от   юли 1990 до март 1991 г.

На два пъти е освобождаван от Външно министерство по време на правителствата на СДС - през 1992 г. и след това през 1997 г. В промеждутъка е върнат на работа и от 1995 до 1997 г. е началник на кабинета на тогавашния външен министър Георги Пирински, в кабинета на Жан Виденов.

Андрей Караславов ще замени в Атина досегашния посланик Стефан Стоянов, изпратен там по времето на бившия президент Петър Стоянов.

През октомври миналата година Георги Първанов изпрати секретаря си по външната политика - Никола Карадимов, за посланик в Осло, а този февруари Златин Тръпков, външнополитически съветник, бе назначен за посланик в Холандия.

В предишният си мандат Първанов назначи още двама свои съветници за посланици. Това са Георги Димитров, който отиде в мисията ни в Белград, и Михо Михов, представителят на България в Скопие.

В петък президентът е подписал и укази, с които назначава Чавдар Николов за посланик на България в Куба и за извънреден и пълномощен посланик на България в Ямайка със седалище в Хавана. Володя Нейков, освен посланик в Южна Африка, Мавриций и Намибия, става и посланик в Кралство Лесото със седалище в Претория.

Споделяне

Още от България