Президентът предколедно награди четирима изявени българи

Академик Кирил Боянов и проф. Георги Петканов бяха наградени от президента Георги Първанов с орден "Св. Св. Кирил и Методий" за "особено значими заслуги в областта на образованието и науката", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Юристът и дългогодишен съдия Владислав Славов получи орден "Стара планина" І степен за приноса си в развитието на българската държава, демокрацията и правораздаването.

Със същия орден бе удостоен и Лъчезар Цоцорков, председател на Българската минна камара, за изключително големи заслуги към България.

Удовлетворен съм, че отново имам честта, която ми предлага българската конституция - да връча най-високите държавни отличия на четирима от изявените съвременни българи, каза държавният глава по време на награждаването. Той посочи, че отличените са хора, които през десетилетията и особено през последните години са дали всичко от себе си, за да може съвременна България да има своя успех.

Академик Боянов е сред хората, с чието име свързваме развитието на информационните технологии, на компютърната наука и практика в България, автор е на повече от 150 научни публикации, изследвания и на над 30 книги и учебници, учен с международна известност и авторитет, а също и преподавател, обясни Първанов.

Радвам се, че имам възможността да връча високото държавно отличие и на проф. Георги Петканов, каза още президентът. Известен преподавател, доказал се учен, декан на Юридическия факултет и заместник-ректор, Петканов взе активно участие в реформирането на един сектор, който беше ключов за нашата европейска интеграция и като министър на вътрешните работи, и като министър на правосъдието, отбеляза президентът. Георги Петканов бе министър на вътрешните работи в кабинета „Сакскобургготски“, а в сегашния изкара година и половина като правосъден министър.

Владислав Славов е човек, с чието име свързваме възстановяването на Върховния административен съд (ВАС), при това не става дума за формално възстановяване, а за създаване на максимално благоприятни условия за неговата работа, посочи Първанов. Държавният глава отбеляза, че Славов е заслужил признанието на своите колеги, които са го избрали за член на Конституционния съд, което е възможно най-високото признание в областта на правото. Славов сега е председател на Съюза на юристите.

На награждаването присъстваха вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев и министърът на правосъдието Миглена Тачева.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?