Президентът предлага парламентът да харчи излишъка, а не Борисов

Кабинетът и тази година се готви да разпредели набързо към 2 млрд. лв.

Президентът предлага парламентът да харчи излишъка, а не Борисов

Президентът Румен Радев настоява Народното събрание да изиска тази година "съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък" да се изхарчи в края на годината след обществен дебат и санкция на парламента.

"Това ще бъде един много силен сигнал от страна на правителство и парламента към българските граждани, както и надежда за демократичните процеси в страната", заяви държавният глава по време на дискусия "Неравенства и бедност в България" с участието на представители на бизнеса, синдикатите, академичната общност, политици.

В последните години правителството на Бойко Борисов разиграва един и същ порочен сценарий с държавния бюджет, който обаче е законен. От самото начало в бюджета се залагат занижени приходи и се планира дефицит, но в течение на годината се трупа огромен текущ излишък, включително чрез задържане на разходи, който се изхарчва набързо и непрозрачно в последните седмици на годината.

Например излишъкът към края на септември тази година по предварителни данни на финансовото министерство е вече близо 2.7 млрд. лв. при заложен дефицит от около 1 млрд. лв.

Реалните планове на МФ от самото начало са бюджетът да приключи с минимален излишък, както и миналата година, което означава, че през декември набързо кабинетът се готви да разпредели извънредни около 2 млрд. лв. разходи.

Подобен сценарий се разигра и през миналата година. Тогава в края на месец октомври бе натрупан излишък от 2.5 млрд. лв., който в края на годината се стопи до около 0.85 млрд. лв. Бе съобщено, че 1 млрд. лв. от освободения ресурс са били насочени към програмата за саниране – разход, който въпреки че е известен, изобщо не е бил планиран в бюджета. Към 100 млн. лв. отидоха за министерства и общини, а 120 млн. лв. бяха наляти за увеличаване на капитала на държавното дружество "Еко Антрацит" ЕАД с цел да се предотвратят потенциални замърсявания на околната среда от рудници и хвостохранилища.

Очевидно МФ се готви да повтори схемата и тази година, като смята да преразпредели средствата чрез решения на Министерски съвет, а не през парламента.

Законът за публичните финанси в чл. 109 дава право на кабинета да одобрява допълнителни разходи на ведомствата, стига да не се нарушава гласуваното салдо на бюджета. Въпреки дългогодишните критики на Сметната палата, че не е коректно кабинетът да пренаписва закона за бюджета чрез хиляди корекции през годината за милиарди левове, досега нито едно правителство не е спряло да прави това.

Според чл. 26 от Закона за публичните финанси при преизпълнение на приходите Народното събрание може да одобрява допълнителни разходи, но това не се прави. Финансовото министерство обикновено се страхува да ревизира бюджета през парламента, за да не се наруши бюджетната дисциплина.

В началото на тази година кабинетът на Борисов не се поколеба да върне и някои други стари и критикувани в миналото лоши бюджетни практики.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?