Президентът предлага всички избори да са комбинирани с референдум

"Не ни трябват нови обещания за реформа в правораздаването, а резултати"

Сн. БГНЕС

"Няма нищо по-добро от това всички следващи избори - европейски, местни, президентски да бъдат комбинирани с референдуми", обяви президентът Росен Плевнелиев във вторник. Така според него допитването до гражданите няма да струва нищо, а те ще бъдат чути по важни въпроси.

"Вместо политиците да бъдат просто говорители на народа в продължение на 24 години, аз вярвам, че е добре от време на време и да се пита народът, независимо от това, какъв ще бъде резултатът. Силата на референдума не е да предскаже, а да се попита народът и той да каже кое е добре, кое е зле и как да се случат нещата в държавата", каза още Плевнелиев.

Миналата седмица той предложи на депутатите заедно с майските избори за Европейски парламент да се проведе и референдум за изборните правила – да има ли задължително гласуване, мажоритарен елемент и възможност за електронен вот.

 

Инициативата му бе яростно отхвърлена от БСП, ДПС и "Атака", но ГЕРБ и Реформаторският блок обявиха, че са готови да подкрепят създаването на "непартиен инициативен комитет", който да събира подписи за поисканото от президента допитване.

Плевнелиев посочи, вярва в пряката демокрация и се надява предложеният от него референдум да е само един от референдумите, които ще се проведат в България в следващите години и в годините на неговия мандат.

 

"Нима в обществото няма консенсус по въпроса за изборното законодателство и начина, по който правим изборите - че трябва да се подобри. Има пълен консенсус, хората имат мнение, защо да не ги чуем... Хората през 2013 година съобщиха на политиците, и им показаха това много ясно – аз ги чух внимателно и искам да работя за това, гласът на народа да бъде чут", посочи Плевнелиев.

Той обяви, че е доволен от предложението си, тъй като дебатът вече се случва.

По повод поредния силнокритичен доклад на Европейската комисия за България, който констатира масова корупция и недостатъчни мерки срещу нея, Плевнелиев коментира, че всички институции трябва да излязат с отговорно отношение по въпроса.

 

"Крайно време е да има резултати, вместо за шести пореден път да започнат да обещават промени в законите и реформи, защото пет пъти е променяна системата на правораздаване в България. Крайно време е да има резултати, нищо повече, просто покажете, че работите и раздавате справедливост", каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?