Президентът предложи на “Хюндай“ съвместен строеж на кораби за пренос на газ

България предложи на Южна Корея съвместен проект за строеж на кораби за пренос на компресиран газ през Черно море, предаде БНР в понеделник. Идеята е била представена на южнокорейския държавен глава И Мюн-Бак и на ръководството на корабостроителницата на “Хюндай“ в Улсан от българския президент Георги Първанов. Той е на тридневно посещения в Южна Корея по повод 20 години дипломатически отношения между двете страни.

Коментирахме българска идея да се работи за изграждането на кораби за пренос на компресиран газ в рамките на Черноморието, каза Първанов. Това ще създаде алтернативен вариант за газоснабдяване не само на България, но и на целия регион и ще даде повече сигурност на Европейския съюз за диверсификацията на доставките, допълни българският държавен глава. По думите му е възможно в проекта да се сътрудничи с Варненската корабостроителница.

От “Хюндай“ погледнали с интерес на идеята и конкретни параметри може да бъдат обсъдени още в рамките на сегашната визита.

Двамата държавни глави са обсъдили икономическото сътрудничество и възможностите за съвместни проекти в областта на възобновяемите енергийни източници. Първанов определи като интересна идеята за съвместно разпространение на електромобили, които са бъдещето на автомобилостроенето с оглед изискванията за намаляването на вредните парникови емисия на Европейската комисия.

Южнокорейски компании биха могли да участват по-активно в модернизацията на жп инфраструктурата у нас, допълни Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес