Президентът, премиерът, еврокомисар и половината кабинет отиват за първото от трите откривания на “Тракия”

На първото от поне три откривания на новите отсечки от магистрала “Тракия” ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан, вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, транспортният министър Ивайло Московски, министърът по еврофондовете Томислав Дончев и регионалният министър Лиляна Павлова. Това съобщиха в петък от правителствената пресслужба.

Дострояването на 'Тракия” бе посочено като една от основните цели на ГЕРБ при идването им на власт през 2009 г., а бившият регионален министър и настоящ президент Росен Плевнелиев се занимаваше почти само нейната реализация. Сега довършването на магистралата е факт, но не съвсем.

На 1 юли трябваше да се пусне в движение новият участък от Стара Загора до Петолъчката край Сливен, за да се облекчи чувствително трафикът към морето през този летен сезон. Тежката зима и грешки на изпълнителите обаче забавиха строежа и се оказа, че на заветната дата 1 юли може да се открие само лот 2 – Стара Загора – Нова Загора. Две седмици след това може да е готов пътят до Ямбол, а още две седмици по-късно – до Петолъчката. Така рязането на лентички по “Тракия” ще е поне три пъти, тъй като целият недостроен участък е до Карнобат.

Общата дължина на участъка от Стара Загора до Нова Загора е 31.8 км, а стойността на обекта, финансиран по европрограма “Транспорт”, е близо 138 млн. лв. Церемонията по откриването на пътя ще е в 9 ч. в неделя на пътен възел Стара Загора.

В 10.30 пък президентът, премиерът и еврокомисарят ще присъстват на официалното откриване на жп отсечката Крумово-Димитровград. Обектът е част от проекта за реконструкция и електрификация на жп линията от Пловдив до турската и гръцката граници и оптимизацията ѝ за скорост от 160 км/ч. Общата стойност на инвестициите е 160 млн. евро. Те са осигурени от предприсъединителната програма ИСПА и национално съфинансиране.

Споделяне

Още от Бизнес