Президентът, премиерът и председателят на НС посрещнаха тленните останки на петимата загинали

Президентът Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобургготски и председателят на парламента Огнян Герджиков посрещнаха тленните останки на загиналите в Кербала български военнослужещи. Те бяха докарани от Ирак през нощта в понеделник срещу вторник, със самолет "Ан-26", с който се завърна военната делегация с министъра на отбраната Николай Свинаров и началника на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев, както и 22-ма ранени при атентата в събота бойци.

Бойци от почетен караул свалиха от самолета ковчезите с тленните останки на кап.Георги Качорин, лейт.Николай Саръев, ст.серж. Иван Инджов, мл.серж. Антон Петров и редник Свилен Киров.

Ковчезите, покрити с националния трибагреник, бяха изнасяни от самолета по старшинство, съгласно военния ритуал. При пренасянето им през гвардейския шпалир държавниците свеждаха глави, а военните отдаваха чест.

Президентът и главнокомандващ Георги Първанов прие рапорта на началника на Генералния щаб ген. Никола Колев, за изпълнението на мисията на българската военна делегация в Ирак. По време на срещата на Свинаров и ген. Колев с личния състав на контингента ни в Кербала, бойците потвърдили готовността си да продължат мисията.

На церемонията присъстваха и външният министър Соломон Паси, председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев, представители на ръководството на Генералния щаб, командващите на видовете въоръжени сили.

Споделяне

Още от България