Президентът, премиерът и председателят на НС посрещнаха тленните останки на петимата загинали

Президентът Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобургготски и председателят на парламента Огнян Герджиков посрещнаха тленните останки на загиналите в Кербала български военнослужещи. Те бяха докарани от Ирак през нощта в понеделник срещу вторник, със самолет "Ан-26", с който се завърна военната делегация с министъра на отбраната Николай Свинаров и началника на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев, както и 22-ма ранени при атентата в събота бойци.

Бойци от почетен караул свалиха от самолета ковчезите с тленните останки на кап.Георги Качорин, лейт.Николай Саръев, ст.серж. Иван Инджов, мл.серж. Антон Петров и редник Свилен Киров.

Ковчезите, покрити с националния трибагреник, бяха изнасяни от самолета по старшинство, съгласно военния ритуал. При пренасянето им през гвардейския шпалир държавниците свеждаха глави, а военните отдаваха чест.

Президентът и главнокомандващ Георги Първанов прие рапорта на началника на Генералния щаб ген. Никола Колев, за изпълнението на мисията на българската военна делегация в Ирак. По време на срещата на Свинаров и ген. Колев с личния състав на контингента ни в Кербала, бойците потвърдили готовността си да продължат мисията.

На церемонията присъстваха и външният министър Соломон Паси, председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев, представители на ръководството на Генералния щаб, командващите на видовете въоръжени сили.

Споделяне

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?