Президентът препоръча кабинетът да се съобрази със съда за АЕЦ

Решенията на съда не бива да се коментират, а да се изпълняват, е казал президентът Първанов пред посланиците на ЕС по повод решението на Върховния административен съд(ВАС) да отмени решението на правителството за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2006 г. Той изрази надежда, че управляващото мнозинство ще намери адекватно решение, включително и с оглед изпълнението на Стратегията за ускоряване на преговорите с Европейския съюз, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

Въпросът е бил дискутиран на днешен работен обяд на Георги Първанов с посланиците на държавите - членки и държавите - кандидати за ЕС.

Първанов се противопостави на правителственото решение за АЕЦ още когато то беше взето и депозирано като позиция в Брюксел през октомври м. г. Тогава той призова правителството да изтегли позицията си и да се съобрази с парламента за сроковете на затваряне на двата реактора. Освен това Първанов изпрати писмо до ръководителите на ЕС, с което им обясни, че решението на кабинета е едва ли не невалидно и че меродавно е решението на парламента.

В Брюксел обаче приеха позицията на кабинета и в резултат на готовността да се затворят 3 и 4 блок през 2006 г. България получи 2007 г. като дата за членство в ЕС. Правителството обяви, че ще обжалва решението на ВАС за АЕЦ.

На срещата на Първанов с посланиците е обсъдено и ускоряването на реформите в съдебната система, предстоящите промени в конституцията и реформата в Българската армия. Според президента вече е преминала най-трудната част от болезненото съкращаване на армията, успешно върви и преструктурирането на въоръжените сили по стандартите на НАТО. Сега предстои професионализацията на армията и нейното превъоръжаване, за което очакваме съдействие от страните-членки на НАТО и ЕС.

България се надява по време на гръцкото председателство да приключи преговорите по главите "Конкуренция", "Транспортна политика", "Правосъдие и вътрешни работи", "Регионална политика" и "Околна среда" , както и да напредне в преговорите по глава "Селско стопанство".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?