Президентът препрати горещия картоф с исканията на народа към НС и МС

"Сядаме и започваме да работим! Толкова е елементарно!"

Лично шефът на НСО ген. Тодор Коджейков (в дясно) охраняваше президента на срещата му с протестиращите. Сн. БГНЕС

В условията на нарастващ уличен натиск за бързи действия, повечето от които са в разрез с конституцията и законите на страната, президентът Росен Плевнелиев рискува кратка среща с протестиращите, прие официално исканията им и ги препрати към Народното събрание, председателите на парламентарните групи, Министерския съвет в оставка, до членовете на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и до други компетентни органи

"Идеите на гражданите могат да бъдат реализирани само чрез институциите на демократичната правова държава", е мнението на държавния глава, цитирано от прессекретариата на президентството.

Както беше обещал, в неделя президентът Росен Плевнелиев отиде да се срещне с протестиращите в 11 ч., когато започнаха шествията в София. Сред освиркванията и дюдюканията на тълпата бодигардовете на Плевнелиев успяха да му пробият път до импровизираната трибуната пред Министерството на икономиката и енергетиката, от където той успя да произнесе едва няколко изречения преди да си тръгне. Надвиквайки се с шумната тълпа, Росен Плевнелиев каза:

"Благодаря на всички за активната гражданска позиция. Благодаря ви, че я показвате по един демократичен начин. Заповядайте от следващата седмица, заедно с други граждански организации, всички заедно да работим за това, което е важно за държавата. Благодаря ви, че ми дадохте исканията. Пожелавам ви успех! Нека да вярваме в демократичните ценности и бъдещето на България. Ще работим заедно! Президентството е отворено. Желая ви успех и ви чакам следващата седмица".

"Сядаме и започваме да работим! Толкова е елементарно!"

Като чуха, че не приема исканията им веднага, а ги кани на преговори, част от хората освиркаха държавния глава. Сподирян от журналисти, след като си тръгна от протеста, Плевнелиев каза:

"Запрятаме ръкави и работим! Няма друг сценарий! Аз мисля, че, като човек, дори като президент, казах много ясно, че аз съм човек, който търси решенията и прогреса. Да, те вече имат легитимно представителство! Да, имат ясни искания! Сядаме и започваме да работим! Толкова е елементарно! Разбира се, че има разнопосочни искания! Всеки иска всичко в тази държава. Днес има митинги на доктори, на студенти и кой ли още не, но, в крайна сметка, по-важното е това, че не бягаме от проблемите. Всеки един трябва да ги дефинира много точно и да бъде добронамерен, и да ги решава. Именно затова аз посочвам моята добронамереност! Дойдох тук, за да ги чуя, за да ги уважа, за да получа техните искания. Оттук нататък работим. Съветът, общественият съвет към президента е легитимна институция, която тепърва трябва да бъде формирана. В нея със сигурност всеки един от представителите ще представлява, ще бъде легитимен и ще има какво да каже. Няма да го обърнем на говорилня. Аз обещавам!".

В изявлението на държавния глава, тиражирано по-късно от прессекретариата му, се казва, че представители на протестиращите ще участват и в създаването,
и в работата на обществения съвет. Още следващата седмица съветът ще бъде свикан.

Плевнелиев апелира към всички институции да мобилизират усилията си, за да отговорят на очакванията на гражданите. "Надявам се да се постави началото на диалог, който да бъде конструктивен, да се запази правовия ред в държавата и да се гарантира стабилността на България", заявява президентът.

Преди ден той насрочи извънредно заседание на КСНС във вторник. Съветът трябва да обсъди рисковете и заплахите за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза.

За същия ден е насрочено извънредно заседание на Народното събрание, което трябва да гласува спешно законодателни промени преди разпускането му.

В момента президентът е между чука и наковалнята. От едната страна са протестиращите, които искат всички досега управлявали партии и политици да напуснат сцената, а народът да поеме пряко властта, като междувременно бъдат анулирани сметки за ток и парно, бъдат прекратени заведени дела срещу длъжници и разтрогнати концесионни договори. От другата страна на парламентарните партии, които отказват да поемат мандат за сформиране на правителство в рамките на този парламент след оставката на кабинета "Борисов" и искат предсрочни избори. Преди да се разпусне, парламентът е готов да приеме промени в енергийни закони, както и да наложи мораториум върху застрояването на Черноморието. Никой обаче не казва как да се отвърне на исканията на улицата.

Според вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов протестите са оглавявани от хора от криминалните структури, свързани със сочения за глава на "Октопода" Алексей Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?