Президентът прие да бъде лидер на "единението на българите"

Президентът прие да бъде лидер на "единението на българите"

Президентът Румен Радев подкрепи в сряда инициативния комитет, призовал го преди два дни да застане начело на "единението на българите".

Това става ясно от съобщение на президентството за проведена среща между държавния глава и 32-мата членове на комитета, оглавяван от историка Георги Марков.

"Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено и затова ви благодаря за куража да застанете зад тази градивна идея. Тя със сигурност ще срещне съпротивата на онези, които са превърнали различията в нацията и общественото противопоставяне в свой политически бизнес", е заявил Радев по време на срещата.

По думите му комитетът не може да разчита на непосредствен успех, но е важно темата за помирението с историята и националното единение да бъде заявена публично.

Радев е подчертал, че днес българското обществото следва да интерпретира историята на основата "палачи-жертви", а не през деформиращата идеологическа призма, защото в нашата история често палачите и жертвите са разменяли местата си, се казва в съобщението.

"В нашата история, за съжаление, твърде много хора са убивали и загивали с мисълта, че го правят в името на България и това е подходът, който следва да бъде отречен", е казал още държавният глава, декларирайки, че "ще подкрепя вашата инициатива и ще заема публично позиция в този смисъл".

Сред членовете на инициативния комитет са председателят на фондация "ТАНГРА ТанНакРа" Петко Колев, поетесата Маргарита Петкова, председателят на Националния съвет на религиозните общности Рупен Крикорян, журналистът от в. "Сега" Светослав Терзиев, съпредседателят на Дружба "Родина" Мустафа Авдиков и други.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?