Президентът призна риск от тероризъм, Симеон свиква Съвета по сигурността

Президентът Георги Първанов препоръча непрекъснато да се увеличават мерките за сигурност заради информациите след кървавите атентати в Мадрид, че следващи цели на терористите са страни от антитерористичната коалиция, участващи със свои контингенти в Ирак.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски свиква Съвета по сигурността в сряда, съобщи на редовния си брифинг правителственият говорител Димитър Цонев. Заседанието се налагало заради версиите, че атентаторите не са баски сепаратисти, а от Ал Каида и са насочени срещу държави - членки на антитерористичната коалиция.

В петък главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви,ч е няма какво повече да се направи от това, което било предприето като мерки за сигурност преди година и половина. Гранична полиция и жандармерията и БДЖ обаче засилиха бдителността по границата, около посолствата и по жп гарите.

Президентът Първанов посочи, че не бива да се създава паника, но и че непрекъснато трябва да се увеличават мерките, защото терористите действат нестандартно и изненадват с нови методи на действия.

Запитан дали трябва да изтеглим контингента си от Ирак, както възнамерява да постъпи Испания след победата на социалистите там, Първанов заяви: "Съзнавам рисковете за нашия батальон в Ирак, съзнавам също, че самият факт, че сме в рамките на антитерористичната коалиция, съдържа също заплаха. Това предполага да бъдем много по-стриктни в инициирането на мерки за нашата сигурност".

Първанов запали свещ в памет на жертвите от атентата на 11 март в Мадрид, сред които има и четирима българи. С три минути мълчание и вой на сирени след 13 часа България отговори на призива на ирландското председателство на ЕС да бъде почетена паметта на загиналите. В патриаршеския храм "Св. Александър Невски" бе отслужена заупокойна молитва в тяхна памет.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?