Президентът призова държавата да не бави разрешителните за "Емко"

Фирмата на Емилиян Гербрев обвини министър Караниколов, че я саботира

Президентът призова държавата да не бави разрешителните за "Емко"

Държавата трябва да ускори процедурите за износ на специална продукция, призова президентът Румен Радев, който посети завода на оръжейната компания "Емко" край Трявна.

Преди две седмици фирмата на оръжейния търговец Емилиян  Гебрев алармира за възможен саботаж от страна на изпълнителната власт, тъй като се бавят разрешенията за износ на продукцията ѝ в пазари на НАТО. Компанията призова премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и главния прокурор Иван Гешев да проверят казуса, но засега няма публична информация дали нещо е предприето по казуса и дали са установени нередности.

Във вторник Радев подкрепи компанията, като посети лично завода ѝ. Той отчете важността на сектора, който все още не е спрял работа.

"Някои от тях (компаниите-бел.ред.) имат сключени реални договори, които чакат съответните разрешителни. Тук държавата може да подпомогне като ускори съответните бюрократични процедури. Там, където може да извличаме печалба от външни пазари, трябва да го направим", коментира Радев.

Един от директорите в компанията - Славчо Димиев обясни на място, че Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност към Министерския съвет пречи на предприятието да реализира продукцията си.

"Когато се подадат заявления и изискваният пакет документи по закон, за да се даде разрешение, и те са перфектни да бъде издадено разрешение. Или ако те не са перфектни, ако има грешки, да се направи отказ или предписание за отстраняване на нередности. Нищо такова не се случва", каза Димиев.

"Имаме проблем. Пречи ни се да реализирам произведена продукция. Пречи ни междуведомствения съвет, който дава разрешение за износ. Сигнализираме всички институции, които могат да ни помогнат. Към момента само президентът ни обърна внимание", добави той.

В предприятието работят около 630 души, които могат да останат без работа, ако продължат проблемите.

"За съжаление има опасност хората да останат на улицата. Ние правим продукция само на разрешителен режим и като не ни се дават разрешения, както да правим работниците. Не искаме помощ от държавата, а да не ни се пречи", каза Димиев в присъствието на президента Радев и кметицата на община Трявна Силвия Кръстева.

"Емко" вижда пряка намеса на Караниколов

На 8 април от "Емко" са изпратили ново писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и председателя на ДАНС Димитър Георгиев с молба да бъде проверен казуса.

Компанията казва, че "решаването на проблема продължава да се бави", въпреки че са ги сезирали с писмо от 30 март.

"Умишлено се бави издаването на експортни разрешителни за пазари на НАТО, въпреки че са изпълнени всички законови изисквания", посочват от компанията и заявяват:

"Имаме всички основания да считаме, че това става по указание на министъра на икономиката Емил Караниколов. Моля да разпоредите проверка за причините за това спиране на износа на продукцията на заводите на "Емко" и дали това не става в нарушение на действащи закони и други нормативни документи".

Възможни корупционни действия

"Имаме основание да считаме, че забавянето на издаването на експортното решение е свързано с възможни корупционни действия. Моля да разпоредите изясняването на въпроса какво е участието в тях, освен на министъра на икономиката, също така и на лицата Ясен Спасов, изпълнителен директор на Държавната Консолидационна Компания, както и на Иван Гецов, изпълнителен директор на ВМЗ Сопот", посочват от ЕМКО.

Меdiapool изпрати въпроси по случая до Министерството на икономиката и прокуратурата, но засега няма отговори.

"Емко" и държавата

През 2017 г. "Емко" стана обект на тежък държавен натиск.

В края на юли 2017 г. бе прекратен лицензът на дружеството за внос и износ заради нарушения на правилата за противопожарна сигурност за срок от шест месеца или до отстраняването на нередностите.

Паралелно бе спрян и лицензът на русенския военен завод "Дунарит" заради повдигнати от прокуратурата обвинения за източването му и престъпното му придобиване от претендиращия за собственост Емилиян Гебрев, който притежава и "Емко".  След като стана ясно, че държавата играе за интересите на офшорна фирма, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, премиерът Борисов обеща, че "Дунарит" няма да отиде при Пеевски.

Междувременно, държавният оръжеен търговец "Кинтекс" прекрати три договора с "Емко" за износ на негова продукция за Индия и пренасочи поръчките към държавния военен завод ВМЗ в Сопот.

Държавният натиск изведе на протест работниците в предприятията от групата "Емко", които се бориха дружеството да запази бизнеса си.

Впоследствие лицензите на компанията бяха възстановени, но тя остана без поръчките на "Кинтекс".

Едва след намесата на премиера Бойко Борисов и договорите с "Кинтекс" бяха възстановени.

И досега обаче натискът върху "Емко" и собственика му Емилиян Гебрев продължава с неотслабваща сила, чрез действията на прокуратурата и икономическото министерство.

Нещата придобиват зловещ отенък, като се има предвид и друг  казус. През 2015 година бе направен опит за отравянето на Гебрев, сина му и един от директорите на компанията. След дълго закъснение и след международни разкрития за сходсвата на този случай с отравянето на руския двоен агент Скрипал в Англия, прокуратурата се активизира и в началото на тази година повдигна обвинения на трима руски граждани. Обвиненията са повдигнати задочно на Сергей Вячеславович Федотов (истинското му име е Денис Сергеев), който е основен заподозрян за участието в отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Останалите двама руснаци по случая "Гебрев" са Сергей Викторович Павлов и Георги Горшков, съобщиха от прокуратурата.

Самият бизнесмен твърди, че в отравянето му са замесени и български съучастници. Засега прокуратурата не говори по този въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес