Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президентът призова новия кабинет да запази правилата за държавните пари в банките

Марин Райков: Въпреки натиска ги приехме, не бяхме правителство на една или друга банкова група

59 коментара
Президентът призова новия кабинет да запази правилата за държавните пари в банките

Президентът Росен Плевнелиев определи като едно от "най-смелите решения" на служебното правителство въвеждането на новите правила за депозиране на парите на държавните дружества в банките и призова кабинетът на Пламен Орешарски да ги запази.

"Разчитам за успешно въвеждане на тези правила и приемственост от следващото правителство", заяви Плевнелиев в петък по време на отчета на свършеното от служебния кабинет.

Приехме тези правила въпреки натиска, каза бившият служебен премиер Марин Райков по повод новия регламент, който предвижда по-голяма прозрачност, диверсификация и намаляване на риска.

Той отбеляза, че са били подложени на "медиен линч" и заяви: "Ние не бяхме нито "отбор В", нито "отбор С" на една или друга политическа партия или това, което някои очакваха - на една или друга банкова групировка. Ние бяхме "отбор А" на България в този тежък момент от 78 дни".

Служебното правителство прие нови правила за парите на държавните дружества, според които те няма да могат да държат на депозити и сметки в една банка повече от 25% от средствата си. Създаването на правилата се наложи, след като стана известно, че 80% от парите на дружествата в енергетиката се намират в Корпоративна търговска банка. Анализ на служебното правителство пък показа, че в същата банка се намират 54% от депозитите на всичките държавни дружества. Преразглеждането на правилата бе съпътствано от остри нападки срещу президента и назначеното от него правителство, включително и безпрецедеттно по тона си интервю на мажоритарния собственик на КТБ.

 

Новият премиер Пламен Орешарски вече даде да се разбере, че не му допадат създадените правила, като обясни, че според него условието дружествата да съхраняват парите си в най-малко четири дружества противоречи на банковата логика.

 

Една смяна на политиката в тази област обаче би била изтълкувана и като доказателство за задкулисни договорки и подкрепа от страна на медийната група, свързана с Корпоративна банка и контролирана от депутата от ДПС Делян Пеевски, която до юли 2009 г. беше срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, светкавично след изборната им победа се превърна в тяхна преторианска гвардия, но отскоро е техен най-яростен враг.

Росен Плевнелиев оцени високо работата на служебния кабинет, като посочи, че въпреки ограничения си мандат то е предприело важни мерки по редица наболели проблеми и неотложни задачи - да успокои нацията след масови улични протести, невиждани от 15 години, и да проведе изборите. В същото време доказа, че може да се управлява с експертиза и без зависимости, допълни той.

Липса на подкрепа и медиен линч

"Ако е вярно, че животът на едно правителство се измерва със скоростта, с която то създава врагове, още от първия ден на нашето управление ние наследихме противниците на нашите предшественици, но не наследихме подкрепата, която имаха те, с известна дистанция подходи към мен и моето собствено политическо семейство", заяви Марин Райков.

"Въпреки медийния линч запазихме високо ниво на обществена подкрепа", продължи той.

"След всяка поредна медийна компания, журналист идваше при мен и с ехидна усмивка ме питаше дали не съжалявам, че съм приел предложението на президента да стана служебен премиер и следваше нова кампания и нов такъв въпрос", заяви Райков.


Поети ангажименти без опора в бюджета

Бившият служебен премиер каза още, че правителството му е наследило "оковите на един рестриктивен бюджет" и "поети категорични обещания, които нямаха никаква опора в бюджета".

Райков отчете обаче, че от 3.870 млрд. лева в края на февруари и началото на март, към 30 април фискалният резерв е вече 5.404 млрд. лева, а държавата е разплатила към фирмите и общините близо 97 милиона лева, като в това число влиза и възстановеният забавен ДДС.

В периода на работа на служебното правителство бюджетният дефицит е намалял с 445 милиона лева, а фискалният резерв е нараснал с 1.534 млрд. лева.

"Важно е не какво днес пишат журналистите, а какво утре ще пишат историците за нашето правителство", посочи Райков.

По време на мандата на служебното правителство беше направен анализ на сектор "енергетика", разработена беше нова система на ценообразуване, която премахва изкривяванията в системата, а откритите неефективности в държавните предприятия разкриха резерв от 240 милиона лева, всичко това създава предпоставки да няма увеличение на цената на тока от 1 юли, отчете Марин Райков.

Ние разсекретихме почти 200 договора в сектор "енергетика", бяха приети наредбите в сектор "енергетика", в процедура по приключване е разделянето на НЕК от ЕСО, изготвиха се промени в Закона за енергетиката, увеличихме безвъзмездната помощ за саниране на жилищата от 50 % на 75 %, раздадени бяха кредити на над 350 компании по програма "Джереми" на обща стойност над 200 милиона лева, отчете Райков. "До края на юни ще бъде завършена АМ "Тракия". Възстановихме тристранния диалог, настоях хранителните вериги да поемат отговорност за най-нуждаещите се, осигурени бяха 41 милиона за най-нуждаещите се", добави той.

"Не ни стигна времето да пожънем това, което посяхме пред очите на българските граждани. Ние поехме управлението, когато никой не искаше да го поеме", каза премиерът.

Историята ще определи бяха ли честни изборите

И Плевнелиев, и Райков обявиха, че правителството се е справило добре с организирането на изборите.

"Поехме ангажимента да направим свободни и демократични избори. Дали бяха честни, ще определи историята, защото честността на едни избори се определя от поведението на всички участници. Редица политически партии ни упрекнаха, че не сме възпрепятствали нарушенията, които те правеха. Упрекнаха ни, че не сме предотвратили неразбориите, произтичащи от Изборния закон, който те приеха, че не сме взели конфронтационно поведение или че не сме взели страна в конфронтацията, която те генерираха, защото видите ли, който не е с нас, е против нас", посочи Райков.

Всъщност се очаква съвсем скоро не "историята", а прокуратурата да се произнесе по-категорично по скандала с откритите в деня преди изборите 350 000 надпечатани бюлетини в печатница "Мултипринт", за които обвинението твърди, че са били годни, неохраняеми и готови за експедиция, а възложителят (Министерският съвет) не е упражнил никакъв контрол върху отпечатването и съхранението им. Очаква се и отговор на Конституционния съд по искането на ГЕРБ за касиране на изборите.

Уважавам конституционните права на всеки политически субект и решенията на компетентните български институции, имащи отношение към изборния процес, но моето мнение е категорично и ясно - организацията на изборите беше на ниво, изборите бяха свободни и демократични, каза президентът Плевнелиев.

Служебното правителство – без диктат и назначения на съдии

Президентът Росен Плевнелиев индиректно разкритикува управлението на ГЕРБ за диктат върху съдебната власт, като посочи, служебното правителство е променило сериозно тона между изпълнителната и съдебната власт.

"То не командваше съдебната власт и създаде среда тя да може да функционира спокойно и да взима решения по съвест. Създаде режим на диалог и сътрудничество, а не на диктат. Режим на взаимодействие, а не на противопоставяне. Проблемът на българската съдебна система винаги е бил, че политиците искат независима съдебна власт, но ако може със съдии, назначени от тях. Служебното правителство даде пример за обратното”, заяви Плевнелиев.

Енергетиката – приоритет с успех

Плевнелиев посочи, че енергетиката е била един от основните приоритети пред служебното правителство и то е постигнало успех.

Той припомни, че с помощта на Европейската комисия и Световната банка е бил извършен пълен международен анализ в сектора, който дава яснота в проблемите и механизмите, с които те могат да бъдат решени.

"Призовавам народните представители и новото правителство на България да припознаят и подкрепят добрите идеи на служебното правителство като например подготвяните промени в Закона за енергетиката, концепцията на проектозакона за иновациите и всичко, което споменах до момента - електронни обществени поръчки, интегриран план за електронно правителство, изборен борд", посочи още Плевнелиев.

Кабинетът на Марин Райков работеше открито и диалогично, каза още президентът. Обществените съвети към Министерския съвет и отделните министерства показаха, че това са работещи модели на взаимодействие между държавните институции и обществото, допълни той.

Райков убеждавал ЕС, че София няма да гони инвеститори

Във външнополитически план Райков посочи, че основната му мисия е била да успокои Европейския съюз, че няма да посегне на чуждите инвеститори и няма да наруши приетите правила.

Положени са и максимални усилия за договора за партньорство на България с Европейския съюз за следващия програмен период 2014-2020 година.

Той посочи още, че правителството му е подкрепило европейската перспектива на всички наши съседи от Западна България включително на Македония.

"Същевременно ясно заявихме, че в нашия общ европейски дом не се влиза с фалшиви агресивни етнонационални доктрини и с посегателство върху българския национален идентитет. Настояхме общото историческо минало на българите в България и в Република Македония да се чества заедно, защото това, което ни е свързвало преди превратите 1944 – 1945 г. не може да ни разделя в бъдещето", заяви Райков.

Тръгват си с достойно вдигната глава

Служебното правителство си тръгва с достойнство и с високо вдигната глава, отчете президентът. "То не допусна сериозни грешки, имаше конструктивен и позитивен подход и даде пример за приемственост. Може би единственото правителство в демократичния преход, което работи в екип без никакви напрежения между министрите. Показа, че може да се върши много работа, когато си професионалист, но преди всичко когато имаш свободата да действаш принципно и по съвест. Когато никой не искаше да поеме отговорност, тези достойни българи поеха отговорност. Много се съмняваха, че те ще се справят, но те се справиха, без да им бъде дадена минута спокойствие, камо ли 100 дни. Служебното правителство доказа, че България може да се управлява успешно, чрез експертиза и принципна позиция, без зависимости и задкулисни договорки", обобщи държавният глава.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

59 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #59

  Малееее как се разпищолила дребната душица - рублата на цветан василвев - разбойника който е взел (засега временно) на мушка президента. И затова калта, която наричам с другото й име рубла сега напада президента. Допреди няколко дена ръсеше против мониката и станишев гейски. Но остана много неприятно изненадан от това че василев разбойника се е прегърнал със станишев и вече са си дружки. Все още не е получил инструкции да спре да напада президента, но ще видите че и това ще стане. Само дребна и очевидно зле платена душица може да върши толкова мръсна работа.

 2. Анонимен
  #58

  Ха ха верно ли че барека е ял лааайнца бе? Кога е станало тва? Има ли записи че да ги видим и се посмеем? Ама като му казваха навремето да не се хваща с олигарси защото лайнцата дето хвърчат към тях ще падат върху него, ама той не искаше да слуша щото му трябвали пари. Ама той си е такъв алчен и неразумен. Нека още бърше онова място на Цветан Василев че да може да види и от там какво ще го залее.

 3. Анонимен
  #57

  до предния - не се прави на луд, просто Плевнелиев е от конкурентния олигархичен кръг, на никой не му дреме за тебе

 4. Анонимен
  #56

  Затова са плонжовете на Бареков и Делян Пеевски пред новата власт. Да останат държавните пари в банката, собственик на медиите им. Затова Бареков не само ще отнася л...на, но и ще ги яде, ако трябва.

 5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #55
 6. Анонимен
  #54

  Така му се пада на Бойко Геройко и неговата компания ГЕРБ! Те трябваше да направят това, което направи служебният кабинет и да прекратят финансирането на Кооперативна търговска банка на ДПС и ДС, която обслужваше тотаджийката Ирен Кръстева, нейното дете "чудо" Делян Пеевски и ТВ7 от държавните фирми. Типично комунистическа пазарна икономика. Да не забравяме, че тази банка беше финансирана по същия начин от тройната коалиция. Т.е. БСП и ГЕРБ са скачени съдове и разиграват театър, както Атака и ДПС. Всички са от едно котило. Големия икономист Орешарски също смята да продължи тази "пазарна" практика и субсидира ДПС, ДС и детето "чудо" Делян Пеевски.

 7. Анонимен
  #53

  стига бе, тва ли е най-важното

 8. Анонимен
  #52

  За кратко време служебното правителство свърши доста неща които правителството на Бабаит Бойко не посмя. Дано сега правителството на червените шишарки не опропасти всичко. Правителството на Станишко си изкара мандата на самотек, защото боса нямаше никакви трудови навици. Дано Шишарски който е даскалувал, да не се окаже толкова пагубен , колкото патрона си - безделника Станишко.

 9. Анонимен
  #51

  Незнам кой е виновен за бюлетините, но народа иска истината и съответни наказания, тези двамата с главния секретар на МС, трябва да бъдат разпитани за липсата на контрол по поръчката с бюлетините

 10. Анонимен
  #50

  Ей господи как си въобразяват че били свършили нещо, аз твърдя, че не можахте да се ориентирате, а президента бе най-жалък в този период защото показа всичките си зависимости

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.