Президентът призова осиновяването на паметници да стане общонародно дело

Президентът Росен Плевнелиев призова инициативата "осинови паметник" да се превърне в общонародна. В словото си, по случай празника на армията 6 май Плевнелиев заяви, че с грижата за паметниците се отдава не само почит към миналото, но се показва и нашето отношение към следващите поколения на България.

”Хилядите възстановени и поддържани паметници изразяват нашата почит към всички загинали. Преди броени дни беше открит и преосветен първият войнишки паметник в България, в столичния кв. "Илиянци". Нека паметниците бъдат отрупани със свежите венци и цветя на нашата признателност. Нека заедно се погрижим за войнишките и историческите паметници. Нека инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна”, посочи Плевнелиев.

”Празнуваме тържествено Деня на храбростта и празника на Българската армия. Коленичим смирено, за да почетем паметта на хиляди доблестни и храбри български воини. Те отдадоха живота си за свободно съществуване и национално самоопределение на България. Отдаваме заслужена почит на загиналите в съвременни мисии и операции. Поздравяваме днешните български воини, както и всички ветерани, допринасящи със своя ежедневен труд, за гарантирането на мира, суверенитета на нашата родина, каза президентът.

Той допълни, че в историята ни има достатъчно примери за това - как народ и армия заедно са отстоявали правото на самостоятелно съществуване на българската държава.

Споделяне

Още от България