След като почете Деня на Европа в представителството на ЕК в София

Президентът призова съдебната система да генерира резултати, а не скандали

Сегашната конституция не пречи на съдиите да работят по европейски, смята Плевнелиев

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова в събота съдебната система да генерира резултати, а не скандали, "независимо дали става дума за подслушвания, Костинброд или КТБ".

"Много се говори за промени в Конституцията, но и сегашната не пречи на съдиите да работят по европейски. Реформа - да, но трябват резултати. Крайно време е да се генерират не скандали, а резултати. На народа му дойдоха много тези скандали. Тук ЕК е изцяло на наша страна, но можем да получим доверие само когато покажем резултати", заяви Плевнелиев по време на посещението си в представителството на ЕК по повод Деня на Европа.

Държавният глава отбеляза, че страната ни все още не е член нито на шенгенското пространство, нито на еврозоната и изрази желание "България да покаже отговорно отношение към ЕС".

"Надявам се тази нова фаза да доведе до достойното председателство на България. Лошата репутация на България в някои държави е факт. Репутацията ни в Китай, в цяла Азия, е феноменална. Имаме какво да подобрим, но съм водил много разговори и с министър-председателя на Великобритания. Апелирах в британски вестник, че очакваме Великобритания да е символ на енергията, която я е движела", допълни Плевнелиев.

Междувременно вицепремиерът Меглена Кунева коментира пред БНР, че инициираните от управляващите промени в конституцията по линия на съдебната реформа не целят да надхвърлят Закона за съдебната власт, а да го направят по-стабилен.

"Мечтая да има индивидуална конституционна жалба. Смятам, че това е изключително добре, това е дисциплиниращо, с всички рискове. Германия има. Това е допълнителен контрол. На нас ни трябва по-голямо общество, не по-голяма държава. Много искам да имаме право на законодателна инициатива, както имат според Лисабонския договор европейците. Като европейци ние имаме право на законодателна инициатива, но вътре в България няма. Много ми се иска тези промени да се случат. Ако обаче те ще забавят приемането на най-фокусираните, и бих казала "минималистични" промени в конституцията, може би ще се въздържим да настояваме", заяви Кунева.

По повод отбелязването на Деня на Европа – 9 май, държавният глава Росен Плевнелиев заяви в събота, че това е рожденият ден на Обединена Европа, символ на единна и мирна Европа.

"Радвам се на този ден да бъда с вас, младите хора на България. Вие сте европейското бъдеще на Родината. Всичко, което правим е за да бъдете вие щастливи и горди последователи на строителите на съвременна България. Вашата мисия е да постигнете повече от нас, да умножите нашите успехи, да надградите постигнатото, да живеете в свят на мир и просперитет, свят, в който човешките права и достойнство се уважават и зачитат", обърна се той към присъстващите в представителството на ЕК в София.

"На 9 май през 1950 г., Франция и Германия поставят едно ново начало, което слага край на вековни противопоставяния. Положени са основите на днешния Съюз. Смисълът на 9 май е в това, че променя философията на мислене за десетилетия напред. Оставя в миналото конфликтите, недоверието, омразата. Без 9 май 1950 г., днес бихме били много далеч от благоденствието, на което се радва Европа", допълни Плевнелив, който наред с останалите западни лидери отказа да присъства на военния парад в Москва за Деня на победата над фашизма.

Малко по-рано в събота президентът присъства на церемония по полагане на урни с пръст от бойните полета, по които са загинали български войници през Втората световна война. Там Плевнелиев заяви, че "патриотизмът изисква от нас да не позволяваме повече войни и жертви". По думите му "като патриоти виждаме бъдещето на страната си единствено част от международната общност, подчинена на правовия ред".

Споделяне

Още по темата

Още от България