Президентът призова за непримиримост към невежеството

снимка БГНЕС

“Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството, а това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ имат свой смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни“, каза президентът Румен Радевпо време на своето тържествено слово по случай 24 май.

Тържествената церемония за празника в столицата се проведе пред Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

“Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото, но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото. Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие. Но и най-ученият не трябва да забравя смирението, защото всеки знае нещо, което другите не знаят“, каза президентът, цитиран от “Дарик“.

Той заяви, че най-важната стъпка е свободата на духа, която никой не получава даром и завинаги.

“Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска“, каза още Румен Радев.

Просветният министър Красимир Вълчев потвърди ангажимента на правителството за увеличаване на инвестициите в образованието.

"Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието. А най-важният фактор в образованието са учителите - вие сте тези, които гарантират успешното бъдеще на следващите поколения", казва Вълчев.

Пред бТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова също говори за инвестиции в образование.

“Столичната община проектира четири нови училища. Град, в който се строят училища, има бъдеще”, каза тя. През тази година предстои цялостна модернизация на 17 училища и детски градини.

Споделяне

Още от България