Президентът призова за предсрочни избори без основен ремонт на изборния закон

"Или ще заживеем в европейска държава, или хората масово ще се насочат към Терминал 2"

Президентът призова за предсрочни избори без основен ремонт на изборния закон

Президентът Росен Плевнелиев призова за предсрочни избори, като настоя преди това да не се правят основни промени в Изборния кодекс, а само "най-наложителните и безспорни".

 

На 22-я ден от началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и задкулисието в политиката, държавният глава заяви, че единственият демократичен изход е провеждането на избори, без да се ангажира за кога да бъдат насрочени.

 

"Това е единственият способ за разрешаване на нерешими конфликти, за развързване и на най-сложния възел. Когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократичен изход са изборите. Да плашим хората с избори означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна, че демокрацията не е добра форма на организация на обществените отношения", заяви държавният глава в обръщение, отправено в петък.

Пълният текст на изявлението на президента Росен Плевнелиев:

Вече три седмици в страната има нова вълна на протести. Те получиха различни оценки от политическите сили. Направени бяха опити да се разграничат някои социално-икономически искания от февруарските протести от исканията на протестиращите днес. Направени бяха опити да се противопоставят българските граждани – едните бедни, а другите по-богати, със заявка за класова борба между тях, едните били от София, а в страната е друго и т.н. Неведнъж сме били свидетели на опити за противопоставяне на българските граждани, за разделяне на българското общество.

Още

Той призова институциите, в това число прокуратурата и парламентът, да се позиционират ясно по отношение на лидера на "Атака" и припомни, че Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия Мари Льопен за подобни изказвания и действия.

 

"Нямаме голям избор. Или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват ефективно и по закон, или хората масово ще се насочат към Терминал 2... Ако сега си замълчим и не реагираме, ако махнем удобно с ръка и си кажем – какво толкова, след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване. Непукизмът ни докара дотук. За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване", заяви Плевнелиев.

 

Той добави, че най-важната национална цел е да се оперира туморът, който е заразил българската демокрация и предупреди, че има голяма опасност политическите субекти да нагнетят допълнително напрежението "чрез протести, контрапротести, негативни предизборни кампании, с жестоко противопоставяне, на каквото станахме свидетели през месец май".

 

Обръщението на президента бе предшествано от негови неформални консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии и граждански организации. Плевнелиев съобщи, че кредитът му на доверие към управляващите е изчерпан още на 14 юни, когато парламентът избра медийния магнат Делян Пеевски от ДПС за председател на ДАНС. Назначението взриви общественото недоволство и още същата вечер започнаха масови демонстрации, прераснали в бунт срещу правителството и целия задкулисен модел на управление.

 

В обръщението си президентът напомни, че исканията на протестиращите "далеч не се изчерпват с оставки".

 

"Политиката на тежки зависимости и паралелна власт няма да бъде вече толерирана и който не го е разбрал, ще плати тежка цена. Не виждам политиците да реагират. Трябва да кажат какво ще предприемат", каза държавният глава.


"Не мога да приема част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не вижда", продължи той и декларира, че като олицетворяващ единството на нацията, ще изисква отговори от политическите сили. Гражданите няма да приемат безропотно всеки акт на политическо безсрамие, отбеляза Плевнелиев. Гражданите викат "Мафия". Големият въпрос е за тумора, който е заразил българската демокрация. Чудовищно е разминаването между думи и дела на политиците, каза още той.

 

"Знам, че е нужна стабилност. Затова всеки един политик дължи обяснение как работи за нея - като задълбочава проблемите, като ги решава или като ги оставя да заглъхнат. Гражданите няма да мълчат, защото сега държавата е заета да се занимава със социални проблеми или строи магистрали. И тогава и сега се скандираше "Мафия". Какво предлагат политиците конкретно? Призовавам да покажат, че държавата не подкрепя задкулисни зависимости. Най-важната национална цел е да се оздрави българската демокрация", каза Плевнелиев.

 

"Гражданите отварят нова страница в историята на България. Те се върнаха на политическата сцена. Гражданите повече няма да си затварят очите. Време е политиците да ги отворят", заключи държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?