Президентът призова за спокойствие, Борисов за незабавно свикване на КСНС и оставка

Михаил Миков обяви сряда за непарламентарен ден

Сн. БГНЕС

Призовавам протестиращите да запазят протеста такъв, какъвто впечатли цяла Европа – мирен, цивилизован и устремен към ценностите на демократичното общество, към което се стремим вече почти четвърт век, се казва в позиция на президента Росен Плевнелиев, изпратена до медиите минути след сблъсъците между полицията и протестиращите пред Народното събрание.

”За първи път от началото на протестите днес станахме свидетели на напрежение и опити за провокация. Апелирам за разграничаване и въздържане от всякакви действия, водещи до ескалиране на напрежението и нарушаване на обществения ред. Призовавам органите на реда да продължат да изпълняват своите задължения, както досега. Да не се поддават на натрупалото се напрежение и умора и да положат максимални усилия да запазят протеста мирен. Ние всички живеем тук, това е нашата държава, към нея сме отговорни. Призовавам всички за спокойствие и за запазване на реда!”, се казва в позицията на държавния глава.

Председателят на парламента Михаил Миков пък призова народните представители да не се явяват на работа в сряда сутрин.

"Утре (днес - бел.ред.) не трябва да има заседание на Народното събрание и то не трябва да се събира докато няма нормална обстановка за работа, каза по БНТ председателят на парламента Михаил Миков.

Трябва да бъде осигурен редът. Не може народните представители да бъдат мишени, не може животът и здравето им да се поставят в опасност, допълни той.

Според него случващото се показва, че в страната има кризисни процеси. Миков изрази мнение, че тези, които са се заиграли с нагласите на хората, трябва да се чувстват отговорни за станалото. "Не може политически решения да се постиган с не политически средства", обобщи той.

По същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също излезе с позиция, с която настоя още в сряда през нощта президентът да обяви свикването на Консултативен съвет по национална сигурност, разпратена туко що.

”Извънредната обстановка пред парламента поражда тревога, видях с очите си как бият протестиращи без те да са провокирали това. Недопустимо е вече 40 дни хората да протестират под прозорците на парламента и управляващите да не им обръщат внимание. С щитове и палки не се прави демокрация и политика. Единственият ход е оставка на правителството веднага”, заявява Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се отворят ресторантите?