Президентът: Протестите са закономерни, но правителствена оставка не е решение

Радев очаква властта да посочи изход, а не да абдикира

Румен Радев на посещение в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, сн. БГНЕС

Протестите са демократично право и те възвръщат и надеждите и достойнството на българите като граждани и затова вече са закономерни, коментира президентът Румен Радев в понеделник.

Според него властта всъщност наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори. Той уточни, че "гласът на гражданите, техните болки, техните тревоги не се чуват и някак си не достигат до управляващите".

Според него властта губи сензорите си, "усещането за проблемите на хората и, ако няма чуваемост, ако няма съответни мерки, ако продължават изявления арогантни и цинични, ако продължава неразбирането на проблемите на хората - закономерно е тези протести да продължават".

Той не коментира дали протестите са политически режисирани, но добави "че никой не може да изкара хората насила на улицата".

"Оставката е абдикация"

В същото време той посочи, че оставката в момент на растящи цени, на инфлация, увеличаваща се престъпност не е решение, а абдикация от отговорност.

"Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягство от проблемите поставя морална преграда пред амбицията да искаш властта отново", каза Радев.

"Очаквам правителството и Народното събрание да посочат изход от тази ситуация", добави той.

В понеделник Радев за втори път критикува остро управляващите, след като преди два дни в телевизионно обръщение той каза, че "основите на демокрацията са критично застрашени". Това изказване предизвика гневен отговор от страна на управляващите.  

Попитан как ще коментира думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че не е обединител, а разединител на нацията, президентът отговори:

"Обединител не мога да ставам на неправдата, обединител не мога ставам на политически партии. Аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки, притеснения и надежди и ако някой не е разбрал това, си е негов проблем".

В понеделник президентът се срещна с военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

Липсата на военни е заплаха за националната сигурност

На срещата военнослужещите са поставили въпроси свързани не само със социални и битови проблеми.

Те мислят за бъдещето на България и техните проблеми са в насоката как да станат по-добри в своята дейност, да придобиват нови и съвременни способности, уточни президентът, цитиран от БТА.

По думите му проблемите са комплексни и искат един всеобхватен подход за тяхното решаване.

Според Радев най-тежкият проблем в Българската армия е недокомплектът на личния ѝ състав, който може по думите му "да има изключително негативен ефект върху нашата система за национална сигурност". Мерките са комплексни и освен социалните са необходими и условия за водене на пълноценна подготовка, нова техника, нови способности и мотивация на хората, обобщи държавният глава.

Относно закупуването на нов боен самолет за ВВС Радев каза, че очаква отговор от Министерството на отбраната за представяне на протокола от работата на комисията. Той добави, че очаква да няма нарушение на принципите на прозрачност, обективност и равнопостованост. Защото по думите му в хода на самата процедура имало такива индикации.

Срещата в Карлово е по повод предстоящия празник на Сухопътни войски - 19 ноември и 100-годишнината от края на Първата световна война. Президентът положи цветя пред паметника на загиналите във войните.

Споделяне

Още по темата

Още от България