Президентът пусна без бавене поправките в изборния закон

Президентът Росен Плевнелиев е утвърдил без никакво забавяне гласуваните преди ден спешни промени в Изборния кодекс, заявявайки, че евентуално вето дни преди вота ще вкара "допълнителна доза нестабилност" в този процес. В сряда парламентът одобри промените, около които се консолидира управляващото мнозинство - падането на ограничението за броя на секциите в страните от ЕС, корекция в отчитането на вота "Не подкрепям никого”, както и специалната поправка за столичния район "Младост", в който на 6 ноември ще се гласува и за районен кмет.

ДПС се закани да сезира Конституционния съд заради неравнопоставеното третиране на българските граждани – тези в страните от ЕС няма да имат ограничения за броя на изборните секции, а за тези в останалите страни по света таванът е от 35 секции, независимо колко избиратели са заявили желание да гласуват. Ограничението бе въведено по изрично настояване на Патриотичния фронт специално за Турция.

"Няма да бъда този, който в такъв решителен момент ще наложи вето, като остави няколко дни до изборите, за да вкара допълнителна доза нестабилност в този процес. Винаги съм призовавал за стабилност и за подобряване на законодателството, но навреме, за да се избегнат ненужни действия в последния момент“, заяви Плевнелиев в четвъртък, уточнявайки, че е подписал текстовете, за да могат възможно най-бързо да влязат в сила.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?