Президентът пусна бюджета за 2005 г., но го определи като пълен с пороци

Президентът Георги Първанов подписа в понеделник указ за обнародване на Закона за държавния бюджет за 2005 г., съобщиха от прессекретариата на президентството.

Според държавния глава страната ще може да започне новата 2005 г. с приет бюджет, което е условие за нормалното изпълнение на държавните и общински функции.

Държавният глава обаче е неудовлетворен от начина, по който е приет бюджетът, както и от някои от разпоредбите, включени в него, съобщава още прессекретариатът.

Президентът нееднократно беше сезиран от парламентарни и извънпарламентарни политически партии, от неправителствени организации и експерти с призив за упражняване на неговото право на вето. Държавният глава припомня, че заложената в бюджета политика е право и отговорност на мнозинството в Народното събрание. Според него народните представители следва да бъдат поздравени, че по време на продължителните и с много обрати парламентарни обсъждания направиха някои положителни промени в сравнение с предложения от правителството вариант. Сред тях е запазването на предвидените в закона суми за деца с увреждания, за което президентът настоятелно призова в свое изявление.

Същевременно, според президента, бюджетът за 2005 г. съдържа редица пороци.

Запазва се лекият за правителството бюджет, какъвто беше този за 2004 г. Така вероятно ще се повтори ситуацията от настоящата година, когато близо 1.5 млрд. лева допълнителни приходи бяха изразходвани без парламентарен дебат и санкция. Първанов е на мнение, че това не само е нарушение на добрите практики за утвърждаване и управление на публичните финанси, но и води до политически и икономически изкривявания и до съмнителен обществен ефект.

Не беше изпълнено обещанието тази практика да бъде променена. Подобен начин на изразходване на допълнителните бюджетни приходи е основателна причина, която създава проблеми в отношенията на България с Международния валутен фонд, смята президентът.

Според него приетият закон не дава очаквания тласък за довършване на важни реформи в публичната сфера като здравеопазването и финансовата децентрализация. Нещо повече - голяма част от бюджетните субсидии за здравеопазване са приети в нарушение на парламентарните процедури, което е недопустима практика и уронва авторитета на Народното събрание.

Процедурни неразбории при приемането на закона доведоха и до сериозен проблем в бюджета на съдебната власт, чийто негативни последствия вероятно ще се проявят през следващите месеци. На съдебната власт е необходимо достатъчно бюджетно финансиране, за да може тя да осигури на българските граждани европейско по своето качество правораздаване, напомня позицията на президента прессекретариатът му. Юристите на президента са на мнение, че начинът, по който тази година е гласуван бюджетът на съдебната власт, е не само в противоречие със законовите процедури, но и поражда съмнения за противоконституционност.

Държавният глава намира за недопустимо в една правова държава всяка година съответният закон за бюджета да бъде оспорван в Конституционния съд. Той настоява за по-интензивен диалог между изпълнителната и съдебната власт, за да бъдат осигурени материалните условия за продължаването на съдебната реформа.

Президентът изразява и безпокойството си от факта, че за пореден път в Закона за държавния бюджет е предвиден държавен заем за изграждане на нова педиатрична университетска болница, преди да е бил обсъден и приет докладът на временната парламентарна анкетна комисия за проверка на този проект, който съдържа тревожни констатации. Той се надява, че докладът ще бъде обсъден, като в разискванията народните представители ще могат да оформят окончателно своята позиция дали да ратифицират или не съответните международни споразумения за финансиране и строителство на тази болница.

Първанов подписа и укази за изменение в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2004 г. и за бюджета на касата за 2005 г.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?