Президентът пусна скандалните промени в съдебния закон

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев очаквано отказа да наложи вето върху последните скандални промени в Закона за съдебната власт, които бяха прокарани от ГЕРБ с подкрепата на "Обединени патриоти" и ДПС. Това става ясно от съдържанието на Държавен вестник. Президентът е подписал указа на 4 август.

Какво се променя?

- Магистратите ще бъдат отстранявани от длъжност при повдигане на обвинение във всяко умишлено престъпление от общ характер, а не както бе досега – само при такива, свързани с правораздаването. След като новите разпоредби влязат в сила, Висшият съдебен съвет (ВСС) вече ще бъде длъжен да отстранява от работа без възможност за преценка всеки съдия, прокурор или следовател, на когото е било повдигнато обвинение за тежко престъпление.

Досегашната практика позволяваше това само в случаите, когато магистратите са обвинени в злоупотреба, свързана с работата им, а в останалите случаи прокуратурата отправяше искане за отстраняване до съда.

- За членовете на отиващия си през октомври състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) са предвиден кариерни бонуси. Те предвиждат след края на мандата им в съвета членовете да могат да изберат в кой съд да продължат да работят. Условието е да се върнат на същото ниво в системата, от което са дошли във ВСС. Например, членът на ВСС е бил съдия във Варна, но е решил, че му се работи в София. Същият бонус получиха и съдебните инспектори.

- Друга противоречива поправка е разширяването до безкрайност на забраната за извършване на търговска дейност от магистрати. Те и досега нямаха право да бъдат търговци, но в закона бе записано, че не могат да извършват търговска дейност лично или чрез други лица, в това число техни роднини. Така се създава възможност за саморазправа с определени магистрати, чиито близки имат някакъв бизнес. Те ще бъдат поставени в положение да доказват отрицателни факти – т.е. че нямат нищо общо с бизнеса на своите близки. Това създава възможност за тяхното дискредитиране и дори дисциплинарно преследване.

- Промените задължават магистратите в срок от 30 дни от влизането в сила на промените да декларират всичките си дейности и членства в организации, включително в масонски ложи.

ВСС поиска от президента налагане на вето върху текста, който позволява отстраняването на магистрати за всяко тежко престъпление. БСП обяви, че няма да да сезира КС за приетите промени в съдебните закони. Въпреки това партията не подкрепи закона в парламента, а депутатите ѝ гласуваха с "въздържал се".

Съюзът на съдиите в България също призова Румен Радев да наложи вето. Организацията е против промените, които позволяват отстраняване на магистрат от длъжност във всички случаи на привличането му като обвиняем за тежко престъпление и кариерните бонуси на ВСС.

"Отстраняването от длъжност на магистрат при всякакво обвинение не дава възможност на ВСС за преценка дали има връзка между вмененото престъпление и изпълняваните функции в съдебната власт, каквато преценка се прави при искане за отстраняване за всички други граждани. Привличането на обвиняем от органите на досъдебното производство не подлежи на съдебен контрол, което им дава изключителна и неограничена възможност да инициират отстраняване от длъжност на всеки привлечен като обвиняем съдия, прокурор или следовател, а с това – неоправдано ограничаване на права за много дълго време", се казваше в позицията на ССБ.

Организацията смята, че въвеждането на кариерни бонуси на ВСС противоречи на конституцията, доколкото назначенията на магистрати се преценяват от ВСС, а не по желание на самия магистрат. Кариерното израстване на магистратите става чрез конкурс, което в случая се заобикаля, написа съсловната организация на съдиите.

До последно промените в съдебния закон предвиждаха и забрана за външно финансиране на съсловните организации на магистратите, но ГЕРБ клекнаха и оттеглиха предложението си. Партията бе подложена на силен международен натиск от страна на ЕС и САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от България