Президентът Радев е против ратифицирането на Истанбулската конвенция

Отлагането й било победа на обществото, израз на обединение и здрав разум

Президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се обяви против ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, заставайки в общ лагер с другите ѝ противници като БСП, националистите, Българската православна църква и пр. Мисля, че отлагането на ратификацията на Истанбулската конвенция е победа за българското общество, което показа обединение и здрав разум, коментира президентът в четвъртък пред български журналисти в Белгия, където е на работно посещение, предаде БТА.

Вносителите и проповедниците на конвенцията се скриха зад Конституционния съд, каза Радев, визирайки управляващата партия ГЕРБ.

Според мен конвенцията в този вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване. Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира по няколко важни причини, каза Радев: "Първо, тя сама по себе си не може да предотврати насилието. Справка - държавите, в които тя е приета. Нима там секва изведнъж насилието над жени и деца?"

Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда. И най-вече - с добро възпитание, смята държавният глава.

По думите му точно тези текстове, които бунят нашата общественост и са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра - за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации. Всички тези внушения, че ще направим резерви и това няма да мине, не са изобщо основателни, коментира той.

Ако я приемем, конвенцията отнема от правомощията на държавата и вменява правомощия в неправителствени организации - те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца, по-скоро ще стимулира съдене на държавата. Винаги, когато държавата абдикира от своите правомощия, според мен това е опасно. Тази конвенция легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху психиката и съзнанието на нашите деца, заяви президентът.

Попитан за отношението му към възможността за свикването на референдум, каквито предложения лансира не само БСП, но и ВМРО, той изрази надеждата да не се стига дотам. Надявам се на здравия разум на нашите народни представители. Няма нужда да стигаме до референдум, който ще отнеме време, енергия и средства, добави президентът Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България