Президентът Радев с първи свой посланик - в Москва

Путин все пак ще дойде у нас тази година

Президентът Радев с първи свой посланик - в Москва
Секретарят по външна политика на президента Румен Радев – Атанас Кръстин, ще е новият български посланик в Москва. За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и държавният глава, потвърдиха източници от Външно министерство и "Додуков" 2. 
 
В петък сутринта външният министър Екатерина Захариева съобщи, че правителството е имало друг кандидат за поста, но е отстъпило пред искането на държавния глава той да избере бъдещия посланик в Русия. 
 
Според информирани източници номинацията, обсъждана от правителството, е била на Меглена Плугчиева, бивш министър за европейските фондове в правителството "Станишев" и посланик в Германия и Швейцария.
 
Атанас Кръстин е дългогодишен дипломат от кариерата. Бил е генерален консул в Бавария и Баден-Вюртемберг (2006-2010 г.), генерален консул на  България в Ниш, Сърбия (2012-2016 г.).
 
Той е завършил УНСС и Московския държавен институт по международни отношения, но е карал и дипломатически курсове в Германия.
 
Владее немски, руски, английски и виетнамски.
 
Той ще замени досегашния български посланик в Москва Бойко Коцев, определян като "руския посланик в Русия” (думи на политолога Огнян Минчев). Неговият мандат там започна през 2012 г. и веднъж бе удължен. 
 
Задълбочаването на българо-руските отношения бе един от основните приоритети в президентската кампания на Радев, който и в момента се стреми да лидира всякакви инициативи за целта. Той многократно се обяви за вдигане на европейските санкции срещу Русия, наложени незаконната анексия на Крим и ролята ѝ в Източна Украйна, но правителството се придържа към общите решения на ЕС по този въпрос. 
 
Радев покани и руския президент Владимир Путин да посети България точно по време на ротационното ни председателство на ЕС, но впоследствие обясни, че той няма да може да дойде заради президентските избори в Русия през март. 
 
Кога ще има визита на Путин – и по-важно, какви договорености ще бъдат постигнати по време на това посещение, все още не е известно, но при всички случаи това ще е една от задачите на президентския пратеник Кръстин. 
 
В петък руският посланик у нас Анатолий Макаров съобщи, цитиран от "Фокус", че 2018 г. е точното време руският президент да посети България. 
 
Визитата вероятно ще бъде уговорена, след като приключат изборите в Русия, на 18 март, каза Макаров във Велико Търново.
 
"След изборите, които има в Русия на 18 март, ще бъде съгласувана дата за това посещение. Смятам, че визитата ще се състои. Сега е точното време за посещение на руския президент, тъй като последното му посещение беше през януари 2008 година – това са повече от 10 години", обясни Макаров.
 
Той съобщи, че на 2 март у нас ще дойде патриарх Кирил, а ще има и посещение на парламентарна делегация по покана на Народното събрание.
 
"Ще дойдат представители на Руското военно-историческо дружество, на Руското историческо дружество. Така че ще има солидно руско присъствие на предстоящите празници в България", обобщи Макаров.
Споделяне

Още по темата

Още от България