Президентът Радев ще публикува първата стенограма "КТБ" до две седмици

Президентът Радев ще публикува първата стенограма "КТБ" до две седмици

Администрацията на държавния глава Румен Радев не е обжалвала в срок решението на съда за публикуване на стенограмата от разговорите за КТБ от 29 юни 2014 г., което означава, че по закон тя трябва да бъде огласена. От кабинета на президента са поели ангажимент да предоставят разговора в установения двуседмичен срок на сайта "Биволъ", съобщи медията в своята страницата във Фейсбук.

От президентската администрация са отговорили на писмо на медията от 6 юни, в което е бил поставен въпросът кога ще бъде изпълнено необжалваното съдебно решение за предоставяне на стенограмата по Закона за достъп до обществена информация. Става въпрос за документите от първата среща по темата КТБ при президента Росен Плевнелиев.

От публикувано факсимиле на отговора, изпратен от администрацията на Радев, става ясно, че документът ще бъде предоставен до 21 юни.

Междувременно на 6 юни Административният съд в София постанови, че и втората стенограма от среща при президента Плевнелиев, проведена на 14 юли 2014 г., трябва да бъде предоставена по Закона за достъп до обществена информация по искане на телевизия Би Ай Ти. Само няколко дни преди това от "Дондуков" 2 постановиха отказ на аналогично искане с аргумент, че втората стенограма е с гриф за секретност "поверително".

Решението на САС също подлежи на обжалване и до момента не е ясно дали администрацията на Румен Радев ще го оспори на по-горна инстанция.

"Президентът не обжалва решението на съда за предоставяне на #СтенограматаКТБ от 29.06.2014 и обещава да го изпълни в законоустановения срок - 14 дни, броени от 07.06.2017 г. Чакаме, прочее... За да се стигне дотук, се мина през 45 отказа и съдебно дело, на което президентът прати двама юрисконсулти с 10 страници писмена защита. След като решението влезе в сила и поискахме от съда изпълнителен лист, изведнъж настъпи този катарзис. Надяваме се, че колегите от BiT телевизия също ще поддържат натиска и ще получат стенограмата от 14.07.2014 г., за която те осъдиха Радев", написаха от Биволъ във Фейсбук.

Не е ясно какво накара президентът Румен Радев, който няколко пъти отказа да разсекрети прословутата стенограма за КТБ след искания по Закона за достъп до обществена информация, в края на май да съобщи, че иска да огласи документа.

Преди повече от две седмици държавният глава разпрати писма до всички участници в срещата при предшественика му Росен Плевнелиев по време на разгара на банковата криза през лятото на 2014 г. с молба да се съгласят записът да бъде обявен пред обществеността. Мълчаливият отказ щял се счита за съгласие. Единственият, който се възпротиви бе президентът Росен Плевнелиев.

"Стенограмата няма никаква юридическа стойност и няма да даде отговор кой ограби КТБ. Тя обаче има огромна обществена стойност като прозрачност, от която всички имаме нужда, когато говорим за борба с корупцията", каза тогава Радев.

Политическите консултации при президента Росен Плевнелиев се проведоха в разгара на банковата криза - на 29 юни 2014 г., тоест девет дни, след като КТБ затвори врати и бе обявена под специален надзор от БНБ. В срещата участваха тогавашният премиер Пламен Орешарски, министърът на финансите Петър Чобанов, председателят на Народното събрание Михаил Миков, управителят на БНБ Иван Искров и парламентарно представените формации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?