Президентът Радев срещу "масовото изтребване на животни" заради чумата

Президентът Радев срещу "масовото изтребване на животни" заради чумата

Президентът Румен Радев зае позиция по умъртвяването на животни в райони с огнища на чума.

"С тревога следя действията на кабинета по ликвидирането на огнищата от чума по дребните преживни животни в Странджа. В ръцете на правителството са всички инструменти за овладяване на кризата", се казва в позиция на Радев, разпространена в понеделник от прессекретариата на държавния глава.

"За съжаление, гневът на пострадалите стопани и на хора в цялата страна е вече налице. Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им", посочва президентът и задава няколко въпроса:

Кабинетът трябва да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи.

Защо не бяха предприети превантивни мерки: налагане на карантина, наблюдение?

Защо се пренебрегва ваксинирането?

За пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата.

Очаквам адекватно компенсиране на материалните щети от болестта. Възстановяването на качеството на стадата и психологическата травма от унищожаването на животните изискват време. То трябва да бъде използвано от правителството за подкрепа на засегнатите стопани, за да възстановят поминъка си и най-вече за разумни действия за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще, заявява държавният глава.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?