Президентът разговаря с шефката на румънската антикорупционна дирекция

Президентството твърди, че срещата му с Лаура Кьовеши била по негова покана, отправена още през ноември

Президентът разговаря с шефката на румънската антикорупционна дирекция

Президентът Румен Радев се срещна в сряда с Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция (DNA), съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Беше обсъден румънският антикорупционен модел и бе изразен интересът на двете държави за по-тясно сътрудничество в борбата с корупцията", се казва в лаконичното съобщение.

От президентството уточняват, че срещата е по покана на президента Румен Радев, отправена към Лаура Кьовеши още през ноември м.г. Това означава, че Радев е изпратил поканата до Кьовеши още като е спечелил президентските избори миналия ноември, три месеца преди встъпването си в длъжност.

Това, което се знаеше досега за настоящата визита на Лаура Кьовеши е, че тя е за участие в конференцията "Румънският опит: Антикорупционни институции и мерки", организирана от Върховния касационен съд (ВКС). Ръководителката на DNA ще говори за ролята на ръководената от нея институция за успехи в борбата с корупцията в Румъния. Събитието ще е на 16 март в зала "Тържествена" на Съдебната палата.

Предложението за визитата на Кьовеши бе направено преди два месеца от члена на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, но бе отхвърлено от мнозинството в съвета, контролирано от главния прокурор. Сотир Цацаров каза, че Лаура Кьовеши не била представител на цялата румънска прокуратура и поради не било подходящо да бъде поканена.

Впоследствие покана бе отправена от ВКС и Кьовеши откликна веднага.

По време на предизборната кампания миналата есен Румен Радев обяви, че има намерение да проучи румънския опит в борбата с корупцията, за да изгради собствена визия за хода на съдебната реформа в България. В един от дебатите той първо подкрепи намаляването на правомощията на главния прокурор и създаването на независима прокуратура по румънски модел. Само ден по-късно обаче се поправи и каза, че за него мнението на българския главен прокурор Сотир Цацаров е определящо. С това темата изглеждаше затворена, защото Цацаров е против румънския модел за борба с корупцията.

Изненадващо обаче впоследствие Румен Радев пак отвори темата, като заяви, че ще отиде в Румъния и ще покани представители на Националната антикорупционна дирекция на Румъния на посещение в София, което явно е сторил.

В румънската антикорупционна дирекция, която е независима от главния прокурор на страната, работят 97 прокурори и всеки от тях има за решаване по 110 случая годишно. През 2015 г. са обвинени 1250 души, сред които премиер, петима министри, 16 депутати, 5 сенатори, 97 кметове и заместник-кметове. Постигнати са 970 окончателни осъдителни присъди, но това е плод на 10-годишна работа.

Запорираните пари, за които има съмнение, че са получени само от подкупи, са половин милиард евро. В хазната са влезли 200 милиона евро само през миналата година. Българската конфискация отбелязва резултат от около 11 милиона лева за 10 години и, но няма отнети пари от подкупи, показа разследване на Mediapool.

Дейността на антикорупционната прокуратура среща огромна подкрепа в румънското общество. Миналия месец десетки хиляди хора, привърженици на различни партии, излязоха на масови протести срещу правителството заради решението му да декриминализира част от случаите на политическа корупция. Въпреки мразовитите температури, хората не напуснаха улиците, докато правителството не се отказа от наредбата, която щеше да прекрати процесите срещу стотици корумпирани румънски политици.

Споделяне

Още от България