Президентът разкри “активни мероприятия” срещу себе си

Президентът разкри “активни мероприятия” срещу себе си

Има няколко “активни мероприятия” в страната през последните месеци, заяви президентът Георги Първанов и посочи като такива случаите, които засягат директно него самия – документалното потвърждаване на агентурното му минало от комисията по досиетата, обвиненията, че събира нерегламентирано информация чрез НСО и връзките му с бизнесмени, станали жертва на покушения.

След дълго мълчание държавният глава проведе в неделя неформална среща с журналисти в черноморската резиденция Евксиноград и стигна до извода, че е обект на “приятелски огън” от “една партийна централа”.

“Активните мероприятия”, за които говори президентът, са свързани основно с двете му подчинени специални служби – Националната служби за охрана (НСО) и Националната разузнавателна служба (НРС).

По повод обвиненията на бившия офицер от НСО Николай Марков, че държавните гардове са били принуждавани да събират сведения за пазените от тях политици и информацията е отивала при президента, Първанов заяви, че тази теза “претърпяла пълен провал”. Към момента всъщност няма заключение на независим орган, че уволненият за дисциплинарни нарушения Марков не е прав. Срещу него за заведени дела от бившите му шефове, че е отказал да изпълни заповед за 50 лицеви опори, би трябвало да върви и проверка на прокуратурата по изнесените от гарда данни.

“Обаче излиза Иван Костов и прави мощна кампания от скандала в службата”, заяви Първанов и допълни, че някой трябва да държи сметка за лъжите, които се говорят. “Това е удар по институциите, по държавността и по лицето на България в Европа”, каза президентът.

Папката “Гоце”

Като част от “активните мероприятия” той посочи скандала около изнесеното от комисията по досиетата потвърждение, че той е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност под псевдоним “Гоце”. Първанов запита защо точно в този момент, когато е изискал от комисията документите от папката “Гоце” и ги качил на сайта си, а не преди това, лидерът на ДСБ Иван Костов не е казал, че има липсващи документи. “Защото той не очакваше, че аз ще обявя съдържанието. Съвсем естествено е, че когато се види, че в папката няма нищо укорително, да се внуши, че има скрити, преброени от самия Иван Костов, 36 страници”, посочи Първанов.

По думите му комисията по досиетата не е обърнала внимание на описа в началото на папката, направен през 1993 г. от служителя на разузнаването.

“Тя е пакетирана, събрана от различни места, очевидно, по простата причина, че няма нищо – аз ви връщам към това, което е важно – няма нищо от мен, а има само за мен. Няма нищо извън дейността ми по книгата на Методи Димов, който е един голям българин и са недостойни подмятанията на определени среди. Нищо извън това няма”, повтори Първанов, който твърди, че не е знаел, че работи за ДС. Неговият водещ офицер Цвятко Цветков обаче каза още миналата година, че Първанов знаел отлично, че работи за ДС. В папката “Гоце” има и документ, според който Първанов изразил готовност да сътрудничи.

В неделя президентът отрече въобще да е имало такъв разговор с водещия му офицер, както и да е получавал пари за свършеното, въпреки наличия разходен ордер, който той отдаде на това, че “някой се е почерпил за 8 декември”.  

Защо приемат написаното в папката, а не президентската дума

Първанов се обърна към журналистите с въпроса: “Има ли някой от вас, който да вярва на тезата, че има промени в папката март месец тази година?”.  

“И аз съм огорчен от факта, че комисията приема аргумента на служителя на НРС, който е опроверган от него самия към днешна дата, а не приема аргумента не на президента Първанов, на гражданина Първанов”, заяви президентът.

“Набедени са хора, работили за държавата”

Продължи с думите: “Сега ще изгърмят и други. За част от тях има по две-три формални листчета и така стигаме до основния извод – някой разбра ли кои са доносниците в България. Не беше ли това целта на мероприятието? Доносниците бяха успешно прикрити”.

За сметка на това обаче бяха набедени и ще бъдат набеждавани хора, които са работили за държавата, заяви държавният глава. Първанов запита къде са досиетата на т.нар. преход, досиетата на престъпността през последните 15 – 17 години, досиетата на приватизацията и съмнителните приватизационни сделки в страната. Не е ясно към кого е отправен този въпрос, след като с негов указ се назначават шефовете на всички спецслужби, в които би трябвало да има документи.

“Приятелски огън от партийна централа”

“Дотук ще спра сега коментарите, защото съм убеден, че освен всичко друго, става дума и за образно казано “приятелски огън” от една партийна централа”, каза бившият лидер на БСП, без да назове директно централата на партията си.

Тези, които разпродаваха и приватизираха, безпардонно са скрили тази информация и са предоставили на обществото друга, често пъти – лична или некоректно и непълно извадена от архивите, смята държавният глава.

Босовете и акулите трябва да бъдат анализирани и събраната необходима информация трябва да бъде предоставена на компетентните органи, коментира държавният глава.

Той посъветва дипломати, засегнати като него от решения на комисията, също да публикуват досиетата си в Интернет. “Да напълним Интернет пространството с такива папки, но дори и тогава може би ще ги четете предимно журналистите, няма да ги прочетат огромната част от хората”, заяви държавният глава, в чийто екип от първия и втория мандат има поне 12 сътрудници на ДС. Част от тях той назначи за посланици.

Първанов “натопен” от групировки, от които не взема пари?

Георги Първанов увери в отговор на запитване за твърденията за неговите връзки с простреляния бизнесмен Манол Велев, съпруг на Весела Лечева , че нито един от направилите дарение за кампанията му, не е попадал под ударите на закона към момента на дарението.

Винаги съм настоявал всички дарения да бъдат ясни и публично оповестявани и никой от дарителите в списъка, предаден в Сметната палата, към момента на даренията не е имал проблеми със закона. "Ако след това някой нещо е направил - той си носи последствията. Чадър няма за никого", каза Първанов.

Твърденията, че той е спонсориран от лица със съмнителен бизнес, президентът коментира с думите, че от списъка с официалните му дарители отсъстват “4 - 5 водещи групировки и личности, чието име е станало нарицателно в обществото”.

Може би трябва да се запитате дали те не стоят в основата на подобни внушения, заяви Първанов и уточни, че екипът му е инструктиран по никакъв начин да не вземат дарения точно от тези бизнесмени и групировки.

Двама близки до президента бизнесмени и съветници бяха застреляни през последните години – банкерът Емил Кюлев и собственикът на футболния клуб Локомотив-Пловдив Александър Тасев. Състоянието на простреляния миналия месец в главата Манол Велев все още е тежко и лекарите не дават прогнози за възстановяването му.

Държавният глава заяви в неделя, че не е реално да се твърди, че партии са участвали на евроизборите с бюджет от 50 000 лева или - че са направили кампанията си на президентските избори с бюджет от 30 000 лева. Този въпрос трябва да се постави много остро и да се види - това ли е поведението, което ще се толерира и поощрява. "И моя щаб можеше да напише даренията под линия и да отчете 30 000 лева за кампания, но така ли трябва да се постъпва. Пак идват избори", заяви държавният глава и призова да се постави действително остро въпросът за чистота на средствата, с които партиите правят кампаниите си.

Президентът каза, че вече се е изказал положително за идеята за създаването на Агенция за национална сигурност, но според него не може да се очаква една структура в изпълнителната власт да се бори с корупцията в самата изпълнителна власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България